Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je jučer novinarima da je sve učinio da ministri iz Demokratske fronte ne podnesu ostavke u Vladi Federacije BiH te kako se nadao da do toga neće doći.

– To je njihov izbor. Ova zemlja mora naprijed, mora usvojiti reformske zakone i SDA će nastaviti to raditi s DF-om ili bez njih, rekao je Izetbegović. Izrazio je nadu da neće doći do problema u funkcioniranju vlasti na državnoj razini.

– Nadam se da neće praviti problem oni koji su izgubili na izborima na Kongresu SDA. Imat ćemo u vidu njihovo ponašanje i nadamo se da neće raditi protiv svoje stranke i države BiH, naglasio je Izetbegović, aludirajući na najavljeno samostalno djelovanje zastupnika SDA Salke Sokolovića, Senada Šepića, Sadika Ahmetovića i Šemsudina Mehmedovića u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Također, kazao je kako do sada nije vodio razgovore s ostalim strankama u Parlamentu FBiH o njihovom eventualnom ulasku u koaliciju sa SDA i HDZ-om. Izetbegović je dodao kako očekuje da Srbija riješi novonastalu situaciju u vezi s uhićenjem Nasera Orića u Švicarskoj.

– Redovno smo u vezi preko diplomatskih kanala sa Srbijom i Švicarskom. Ta Interpolova potjernica je obrisana, navodni zločini su se dogodili u BiH i to je u nadležnosti našeg Tužiteljstva. Ako to imaju u vidu, mislim da će pustiti Orića. Ovo je bio prst u oko BiH koji se dogodio 15 dana pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, rekao je Izetbegović, javlja Avaz.

On je okupljenim novinarima rekao da je bio iznenađen kako su švicarske vlasti postupale s Naserom Orićem, Hamdijom Fejzićem i Ćamilom Durakovićem.

– Pozvao sam švicarskog veleposlanika i pitao je li ovo neki novi odnos Švicarske prema Bošnjacima i Srebrenici. Nisu trebali tako postupiti, rekao je Izetbegović./HMS/