Predsjednik HDZBiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je nakon sastanka s koalicijskim partnerima održanog u utorak u Sarajevu da je na sastanku s predstavnicima OHR-a iznio nekoliko modela po kojim bi mogla biti riješena neravnopravnost Hrvata u BiH.

Što vidi Čović, što Izetbegović?

Po njegovom mišljenju sada se prave neka improvizirana rješenja, a nakon lokalnih izbora mora početi rad na preuređenju odnosa u BiH i traženju racionalnijih i jeftinijih rješenja, jer je europski put i članstvo u NATO-u nemoguće uz protektora u BiH koji tumači ustav i slično.

Čović tvrdi kako je potrebno imati jake bh. institucije jer samo to predstavlja pravi iskorak, te da će OHR ovdje biti dok ne budu izgrađene takve institucije, a uvjeren je da je pravo vrijeme da to bude napravljeno u sljedeća tri do četiri mjeseca.

Predsjednik SDA i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da ne vidi diskriminaciju Hrvata o kojoj Čović govori, već naprotiv vidi pozitivnu diskriminaciju jer Hrvati imaju i nešto više nego što imaju Bošnjaci.

Primjeri za to po njemu su što Hrvati, između ostalog, suvereno vladaju na oko 20 posto teritorije FBiH, dijele vlast u dvije županije, drže financije već drugo desetljeće, kao i ministarstvo pravde.

Izetbegović je dodao da se danas uvjerio da je imao pogrešnu predstavu po pitanju bolnice u Mostaru, tako da treba razgovarati i čuti argumente druge strane.

Veleposlanici istaknuli da nema govora o nekom referendumu o podjeli BiH

Izetbegović je izjavio i da su mu veleposlanici SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije pojasnili odluke PIC-a i istaknuli da nema govora o održavanju nekog budućeg referenduma o podjeli BiH.

Dodao je da neki u BiH smatraju da su dignute prevelike tenzije oko referenduma, ali da on ocjenjuje da su te tenzije bile potrebne kako bismo shvatili svu ozbiljnost situacije.

Izetbegović je naglasio da za konflikte i probleme nije uvijek potrebno dvoje, već nekad i samo jedan koji već osmu godinu uporno pravi opstrukcije i probleme u BiH, te da je vrijeme da bude zaustavljen.

Smatra da stav koji su veleposlanici iznijeli ne znači da se oni povlače kada je u pitanju već najavljeni referendum u RS-u.