Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je u Mostaru kako, će ''probosanske snage naći način da slome okove'' te da ''neće dopustiti HDZ-u da napravi novu blokadu'' nakon što je iz ove stranke poručeno kako neće dozvoliti izmjenu Statuta Grada Mostara prije nego što se izmjeni Izborni zakon.

''Nadam se da neće dodati i treću blokadu jer imamo blokadu popune Ustavnog suda FBiH i formiranja nove strukture vlasti na federalnoj razini'', rekao je Ieztbegović.

''Ako urade i ovo onda će nas prisiliti da slomimo te okove koje stavljaju većini u parlamentima. Dakle, 60 posto ruku u Zastupničkom domu jesu probosanske snage podržane većinom od Bošnjaka. Guši se volja većine u parlamentima upravo ovakvim odnosom i željom da se dodatno ojačaju pozicije domova naroda. Guši se demokracija. Bit će vrijeme ili da se dogovorimo ili da mi tražimo načina 2022. godine da uklonimo te okove", poručio je.

Komentirajući tvrdnje da je otkazivanje susreta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom odlučeno po njegovu nalogu, Izetbegović je to demantirao.

 "Lavrov se zaustavio na tome da je dirigirano. Čuo sam se jučer s Džaferovićem koji me nazvao i kazao da su tako odlučili i uradili. Naravno da se sa Džaferovićem koordiniram, ali s Komšićem nikad. Jedino smo se zajedno dogovarali u vezi sa NATO-om. To su besmislice i ja se ograđujem od toga. Džaferović i Komšić su lideri koji imaju snažan integritet. Ispravno su postupili. Ono što Rusija radi je neprincipijelna, selektivna podrška liderima RS-a bez obzira šta oni rade. To je radikalno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Lavrov je sam kriv što je nepoštujući simbole i zakone BiH, poput Zakona o odbrani BiH u vezi sa NATO-om, što je poslao svjesno ovakve poruke. Sam je isprovocirao Džaferovića i Komšića da tako postupe. Predsjedništvo BiH je bilo domaćin posjete Lavrovu, a Turković mu je sve rekla što sam i vama danas kazao", rekao je Izetbegović u Mostaru.

Govoreći o izborima u Mostaru, Izetbegović je rekao kako "Bošnjaci žele da ovo bude pobjeda Mostara, ne pobjeda nad nekim, jer nam valja poslije izbora nastaviti živjeti skupa", kazao je Izetbegović.

Uz očekivanja da će za gradonačelnika biti izabran kandidat Koalicije za Mostar 2020 Zlatko Guzin, Izetbegović je istaknuo da politika Koalicije za Mostar jednako tretirati ljude, koja će od Mostara napraviti grad kakav on zaslužuje biti, grad turizma, grad prosperiteta, pomirenja, ujedinjeni, europski, bosanskohercegovački Mostar.

Bljesak.info