Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je na stranačkom skupu u Brezi da prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine dolaze iz političkih struktura Republike Srpske. Govoreći o situaciji na Balkanu, optužio je Srbiju da stvara probleme.

"Da su Rusija i Srbija željele mir, imale bi ga sutra. Rusija uništava Ukrajinu, a Srbija Balkan. Nema mjesta gdje nije napravila problem u zadnjih 30 godina. Znamo što se dogodilo u BiH i, umjesto da spuste loptu, plate odštetu i ponašaju se civilizirano, oni su opet izvor problema", rekao je Izetbegović, prenosi Klix.

Kada je riječ o odnosima probosanskih stranaka, Izetbegović je govorio o strankama proizašlim iz SDA, koje se udružuju s građanskim strankama, ali ne u interesu BiH, već isključivo protiv SDA.

Izetbegović je podsjetio na teške pregovore u proteklom periodu, u kojima je sudjelovala i međunarodna zajednica, te istaknuo da visoki predstavnik nije bio svjestan što može učiniti nametanjem Izbornog zakona.

"Navukli bi nam novu luđačku košulju, ali smo ga zaustavili", rekao je Izetbegović.