Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da na sastanku koji će 12. lipnja biti održan u Bruxellesu između predstavnika 15 parlamentarnih stranaka i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, neće biti posebnih pregovora te da je sastanak unaprijed pripremljen.

- Predstavnici 15 stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine trebaju se obavezati na to da se smanje tenzije u BiH, da se uklone blokade, da se obave mirni i fer izbori te da se pokrene BiH na njenom europskom putu - kazao je Izetbegović novinarima tijekom današnje posjete RMU Kakanj.

Izetbegović je istakao da se pomalo "zaboravilo" na 14 prioriteta Europske komisije te da su se bavili blokadama, deblokadama i krizama.

- Vrijeme je da se sve  vrati na 'tvorničke postavke' . Dokument je pripremljen i idemo da ga u nedjelju eventualno potpišemo te da prema njemu postupamo u mjesecima koji su pred nama - zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sredinom svibnja boravio je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje se susreo s najvišim državnim dužnosnicima.

Kako je tada kazao, u prvu posjetu Sarajevu došao je kako bi osobno saslušao i bolje razumio zabrinutosti i stavove ovdašnjih zvaničnika, dodajući da je potpuno uvjeren u to da zapadnom Balkanu treba Europska unija i da također Europska unija treba zapadni Balkan.

Za 23. lipnja planiran je i sastanak lidera 27 članica Europske unije i čelnika zemalja zapadnog Balkana, a dnevni red tog sastanaka trebao bi biti poznat narednog tjedna.

Dnevnik.ba