''Izgubio sam od 11, da ih je bilo 9, sve bi ih porazili, ali 11 nisam mogao'', rekao je obraćajući se javnosti Bakir Izetbegović, čelnik SDA koji je izgubio utrku za člana Predsjedništva BiH.

''Ja sam svoj rezultat otprilike sačuvao. Oni koji me žele, žele me i dalje. Što se tiče SDA, to je daleko najjača stranka u BiH. E sada, ne znam hoće li dovesti do promjena u stranci'', rekao je Izetbegović poručivši kako stranka ne treba kažnjavati sebe.

''Stranka nije u padu, stranka je u porastu. I kako očekivati da pobijedite 11 udruženih stranaka, to je jako težak zadatak i ne znam zašto bi sami sebe kažnjavali. Zašto bismo sebe kažnjavali i izmišljali sebi probleme ako smo poboljšali rezultat. To je samo problem udruživanja koje su ohrabrili stranci i na tome treba raditi. Stranka popravi rezultat a vi pričate da smo pogoršali rezultat. Za mene je 2+2 - 4, a hiljada plus hiljada - 300 hiljada'', rekao je Izetbegović.

Što se tiče SDA, ja sam predsjednik stranke, SDA će popraviti rezultat, ona je daleko najjača stranka u BiH. Da li će to dovesti do previranja između nekih članova, to ćemo vidjeti“.

Govoreći o izmjenama izbornog zakona, rekao je kako je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, ''ojačao najviše HDZ''.

''A tu su mehanizmi i deblokade. Prema tome, mehanizmi deblokade su u velikoj mjeri na razini onoga što smo mi tražili u Neumu'', rekao je i dodao kako će u ponedjeljak iznijeti konačan stav.

Govoreći o mogućim koalicijama, rekao je kako je rano o tome razmišljati.

''Ostavimo to da prenoći. Njih 11 će se teško podijeliti. Lakše je raditi sa jednom strankom'', rekao je Izetbegović. Vidno razočaran.