''Kolega Izetbegović igra s vremenom. On je tražio poslovničku mogućnost i ona je do pet dana. Dolaze bajramski praznici i prvosvibanjski. Mislim da će on u ponedjeljak morati dostaviti svoj stav'', rekao je čelnik HDZ-a Bih Dragan Čović nakon što je Klub Bošnjaka HZD-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona proglasio štetnim po Bošnjake.

Čović smatra je da će Ustavni sud odgovoriti da ovo nije povreda vitalnog nacionalnog interesa te istaknuo kako ovo nije predstava za javnost, nego zaštita jednog naroda, zaštita kako osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda.

''Hrvati su dali puni doprinos i naš tim koji je pregovarao dao je više od 10 prijedloga izmjena i dopuna Ustava, izbora članova Predsjedništva i članova Domova naroda. Pokušali smo da ove izbore održimo uz sve manjkavosti koje imamo i da izbjegnemo i dalje nelegitiman način izbora predstavnika u institucijama gdje se bira po elementima konstitutivnosti'', naveo je Čović.

Naglasio je i da se sve se uklopilo u Ustav, te da ga ovim izmjenama nisu mijenjali. Čović je dodao i da se nada da će Izetbegović do ponedjeljka dostaviti svoj stav.

Rekao je da je i očekivano što je povučen vitalni nacionalni interes, te da je od 16 povučenih nacionalnih interesa, 14 je povukao Klub Bošnjaka.

“To je taktika, ako ne uspiju bojkotom. Kupuje se vrijeme s ciljem da se ništa ne desi i time se vrši konačni obračun unutar Federacije BiH, čime Federacija BiH treba postati dominantno bošnjačka, i to je izraz volje jednog dijela Bošnjaka već neko vrijeme”, zaključio je Čović.

Naime, bošnjački zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH u srijedu su pozivanjem na vitalni nacionalni interes spriječili izglasavanje izmjena izbornog zakona kakve je predložio HDZ BiH pa je time praktično nestala i posljednja prilika da se prije raspisivanja izbora predviđenih za listopad postojeći zakon izmijeni.

"Proglašavamo prijedlog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda", kazao je SDA-ov zastupnik Asim Sarajlić.

On je rekao da je prijedlog u cijelosti neprihvatljiv jer o njemu nema političkog dogovora pa je riječ o jednostranom i prouustavnom prijedlogu o čijem se sadržaju nisu imala priliku očitovati ni parlamentarna radna tijela.

Uz to, kako je pojasnio Sarajlić, prijedlog ne uklanja niti jednu postojeću diskriminaciju u izbornom procesu, a uvodi nove kroz različiti način biranja bošnjačkog odnosno hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Diskriminatornim bošnjački zastupnici smatraju i prijedlog novog načina biranja zastupnika.

Poslovnikom Doma naroda predviđeno je da se u slučaju pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odmah saziva zajedničko povjerenstvo koje se sastoji od tri zastupnika iz sva tri nacionalna kluba s ciljem rješavanja spornog pitanja.

Ako to povjerenstvo ne uspije, u roku od pet dana predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji bi po hitnom postupku trebao preispitati proceduralnu ispravnost slučaja.

Obrazlažući prijedlog svoje stranke, zastupnik Bariša Čolak je prije pokretanja postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa kazao kako je cilj HDZ-a bio stvoriti nužne zakonske pretpostavke da bi se izbori uopće mogli raspisati, što Središnje izborno povjerenstvo (SIP) najavljuje za 4. svibnja.

Kazao je kako nema odredbi izbornog zakona koje reguliraju popunu Doma naroda parlamenta Federacije BiH, a time i takvog doma u državnom parlamentu pa se to mora urediti novim zakonskim odredbama.

"Nemamo više vremena čekati jer je najavljeno raspisivanje izbora, a u cjelovitije izmjene ne možemo ići jer nemamo vremena promijeniti ustav BiH", kazao je Čolak potvrdivši kako zbog toga prijedlog ne uključuje provedbu niti jedne od pet presuda Europskog suda za ljudska prava.