Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, ujedno zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) razgovarao je danas u zgradi državnog predsjedništva s liderom Hrvatske demokratske zajednice i također članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem povodom nesuglasica koalicijskih partnera koji čine federalnu Vladu.

Izetbegović je nakon sastanka novinarima rekao da on podržava opravdani Čovićev zahtjev o imenovanju čelništva tvrtki gubitaša u FBiH kao što su Aluminij i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB), ali i svi drugih gubitaša.

Izetbgović, kako je rekao, sutra bi se trebao sastati i s liderom treće sudionice Koalicije na federalnom nivou Željkom Komšićem, predsjednikom Demokratske fronte, koji danas boravi u Unsko-sanskoj županiji, prenosi Fena.

- Svi moramo činiti kompromise i dogovarati se ako želimo sačuvati Koaliciju - rekao je, između ostalog, Izetbegović povodom nesuglasica među strankama sudionicama koalicije na nivou FBiH.

Na novinarsko pitanje je li mu dosadilo "vaditi kestenje između HDZ-a i DF-a" odgovorio je da mu ne može dosaditi ništa što je na tragu boljih odnosa u FBiH.

Povodom nesuglasica u federalnoj Vladi, Mladen Ivanić, predsjedavajući državnog predsjedništva, novinarima je kazao da ne vjeruje da se ta situacija može preliti i na odnose u vlasti na državnoj razini. Smatra da će "ispipavanje snaga među sudionicima Koalicije na federalnoj razini", odnosno testiranje njihove političke moći, trajati još dva do tri tjedna.

- Neće se odraziti na funkcioniranje Vijeća ministara, ali može usporiti reformske procese - smatra Ivanić.

Ne misli da će doći do "pucanja" federalne koalicije jer, naprosto, nema druge, zaključio je.