U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva SDA, a medijima se prvi obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji je govorio o odlukama Visokog predstavnika te politici SDA za sljedeće razdoblje.

Izetbegović je govorio o tome što će tražiti u narednom periodu od visokog predstavnika Christiana Schmidta, piše N1.

''Tražimo od Visokog predstavnika da tretira desetljećima prisutne probleme i da ih ne preskače; na prvom mjestu mislimo na diskriminaciju u RS i da osigura simetrična i identična rješenje u oba entiteta u pogledu nadležnosti i funkcija Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS. Tu postoje teške diskriminacije. Trenutna rješenja dodatno diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u entitetu RS i ta dva naroda prestaju biti faktorom u entitetu RS. Pozivamo OHR da eliminira diskriminirajuća rješenja zbog kojih Bošnajci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme vitalnog nacionalnog interesa u RS'', kazao je i dodao:

''To će biti jedna od glavnih političkih aktivnosti SDA u razdoblju pred nama''.

Dodaje da je opasno mijenjati etnički raspored funkcija u FBiH.

Lokalni izbori

''Smatramo da je opasno mijenjati etnički raspored rukovodećih dužnosti u FBiH a iz toga izuzeti funkcije u RS. Nametnutim rješenjima je rečeno da premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog naroda, dok u RS to mogu biti dva Srbina''.

''Konačno, nakon očiglednog izbornog inženjeringa cijenimo da i Visoki predstavnik treba završiti taj proces, kako bi se osiguralo elektronsko glasanje i spriječile krađe. Bez toga neće biti fer i poštenih izbora u BiH, idemo za dvije godine u lokalne izbore'', kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da je izborni rezultat koji je postigla SDA najbolji u posljednja dva desetljeća.

''SDA je ubjedljivi pobjednik i imat će najviše mandata na svim niovima vlasti što je izuzetan uspjeh. Predsjedništvo SDA smatra da razgovore treba da vode pobjednici izbora i u tom smislu su formirani timovi koji će krenuti s tom vrstom pregovora'', rekao je predsjednik SDA.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Udovoljilo se HDZ-u

''Imamo stare vitalno važne presude Europskog suda za ljudska prava i presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Komšić koje je visoki predstavnik ignorisao. Imamo stare poznate diskriminacije i aparthejd koji žive Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj koje je visoki predstavnik ignorirao i fokusirao se samo na ono što je traženo apelacijom Ljubić. Ovom odlukom se izašlo u susret isključivo zahtjevima HDZ-a omogućivši im da budu nezaobilazan faktor u formiranju vlasti'', kaže Izetbegović.

Istaknuo je da će tražiti od visokog predstavnika da tretira ''desetljećima prisutne probleme i da ih ne preskače'', prenosi N1.

Osvrnuo se na pregovore i mogući susret sa Draganom Čovićem.

''Pregovori tek treba da krenu, još uvijek nemamo finalne rezultate. Mi smo otvoreni za sve. Treba napraviti jake i stabilne vlade sa jakom podrškom u parlamentima. Ja još nisam dobio poziv od Čovića i još uvijek su to kontakti na nivou tajnika stranaka. Vrlo rado ću se sastati s njim'' – rekao je Izetbegović.

Kampanjom do rezultata

Prokomentirao je i izborni rezultat.

''Prvi put imam 37 posto podrške kompletnog tijela koje je glasalo. Zaostajem za SDA 10 do 12 posto, tačno toliko Bećirović zaostaje za 11-orkom. SDA jednak odnos ima u odnosu na 11 stranaka, 3:2. Dakle, SDA 3, oni svi 2. Dakle, o tom izostanku podrške prema meni nema govora. Ona je samo malo povećana. Ovo je čudesan rezultat s obzirom na prilike i napade na SDA. Rekao sam da neću uključim takav zaključak u naše zaključke. Ljudi znaju da sam pomogao kampanjom SDA da ostvari dobar rezultat, ja ne mogu sam nadjačati 11 ljudi. Jak čovjek ne može nadjačati 11 djece, kamoli ljudi''.