''Da je onaj drugi motor uključen, Bh. blok, išli bi nešto brže, samo što su se ziheraški izmaknuli'', izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Glas Amerike.

Između ostalog, govorio je i o odnosu s HDZ-om i Draganom Čovićem te Miloradom Dodikom rekavši kako će te stranke surađivati ''teško, ali ćemo nekako funkcionirati''.

''Mi ćemo se boriti protiv gospodina Dodika i surađivati s gospodinom Dodikom, suprotstavljati se HDZ-u i surađivati s HDZ-om. I to radimo 28 godina. Hrvatska strana u politici BiH nikada nije zagazila dokle je zagazila srpska strana. Uvijek je to bio neki početak i uvijek se odustajalo, čak i kad je došlo do rata u BiH između Armije BiH i HVO-a. Na kraju se našao način da se to zaustavi, da to prestane'', rekao je Izetbegović.

Rekao je i to da tvrdnje Čovića da u Predsjedništvu BiH trenutno sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva neće napraviti ''nikakav problem poseban''.
 

''Čovjek će tražiti da se napravi Izborni zakon koji će jamčiti da tamo bude Hrvat, evo da kažem, po njegovom izboru i volji, kako on kaže, legitiman. Ali neće napraviti problem ovoj zemlji, neće napraviti teški problem Bosni i Hercegovini. Imali smo prepirku sa gospodinom Čovićem, bilo je šutnje, nekad se pola godine nismo uopće čuli. Ali su vlade funkcionirale, donošene su strategije, održavale su se sjednice Predsjedništva, stvari su išle naprijed. Ne mogu ja da promijenim konstalaciju u BiH, emocije koje su jako duboke'', rekao je Izetbegović.

Istaknuo je kako se bez HDZ-a ne može promijeniti ništa u ovoj državi.

''Možete se praviti da ne vidite tu činjenicu. SNSD je dobio pozicije voljom naroda, bez njih skoro da ne možete ništa. SDA je pobjednička stranka. Ne možete to troje ignorirati, kazati da nećete s te tri stranke i praviti se da ne vidite stvarnost. Politika je umijeće mogućeg, 90 posto načelnika u državi je iz te tri stranke, 70-80 posto zastupničkih ruku je iz tih stranaka...'', rekao je Izetbegović.