Kao što je Izetbegović obmanjivao javnost o reviziji presude protiv Srbije, isto pokušava i u slučaju Rezolucije EPP-a, tvrdi HZD BiH u priopćenju za javnost.

Kako navode ''medijsko spinovanje javnosti vlastitog neuspjeha očito je prešlo u fazu uvjeravanja svog biračkog tijela i maskiranju činjenica.''

''Zašto Izetbegović ne objasni 'građanima' o propadanju modela unitarističko građanskog modela kojeg je pokušao nametnuti na Kongresu EPP-a?'', pita se HDZ BiH.

''Nakon neuspjeha uslijedio je pokušaj blokade dolaska same Rezolucije na dnevni red. U svim svojim neuspjesima, na kraju je upregnuo "građanske" medijske telefone da je ruše i obezvrijede unutar BiH kako bi spasio svoj međunarodni neuspjeh.

Ipak, razumijemo takve očajničke pokušaje spašavanja onoga što se spasiti može. Slično je radio i nakon debakla s revizijom sudskih procesa protiv Srbije nakon koje je obmanjivao kako vlastiti bošnjački narod, tako i svoje vjerne i odane birače. Takav scenarij doživljava već s rušenjem Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno ustavnog udara. Nedavno usvojena Rezolucija je upravo isti primjer'', priopćeno je iz Hrvatske demokratske zajednice.

Ova stranka je mišljenja da je obitelj EPP-a svjesna  pogubnosti radikalno unitarističkih pretenzija u pokušaju stvaranja jednonacionalne države.

''Tri konstitutivna naroda su temeljno konstitucionalno i institucionalno načelo Daytonskog mirovnog sporazuma.

Izborni zakon BiH i njegove izmjene, bilo danas ili sutra, omogućit će legitimnu valorizaciju političke volje triju konstitutivnih zajednica. Valjda Izetbegović već sada polako priprema biračko tijelo koje je sam radikalizirao, za takvo što'', zaključuje HDZ BiH na kraju.