Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je da će narednih dana biti održani sastanci od kojih očekuje postizanje kompromisa kada je riječ o deblokadi rada zajedničkih institucija BiH.

“Imamo neke sastanke u Predsjedništvu ovih dana, tako da mislim da jesmo bliži deblokadi, da se nađe kompromis u okviru u kojem se trenutno nalazi BiH, mislim Akcijskog plana za članstvo /MAP/ u NATO, da se iznađe način da se ponovo pokrene program”, rekao je Izetbegović, koji je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon sastanka Kolegija Doma naroda sa novoimenovanim šefom Izaslanstva EU u BiH Johanom Zatlerom, Izetbegović je naveo da je postignuta suglasnost da je europski put najbitniji proces za BiH, te da treba učiniti sve da se formira vlast i da se što prije pokrene reformski proces na evropskom putu BiH.

“Reformska agenda koju smo zajedno sa predstavnicima EU uradili prije pet godina dala je rezultate i tu smo se suglasili da je vidljiv napredak u ekonomiji, izgradnji, povećanju broja radnih mijesta”, dodao je Izetbegović, konstatirajući da treba učiniti sve da se BiH pokrene iz trenutnog zastoja.

Navodeći da gotovo milijardu eura sredstava čeka ratifikaciju u institucijama BiH, Izetbegović je izrazio uvjerenje da će taj problem biti razriješen ovih dana i da će BiH krenuti dalje.