Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u petak kako nije mudro ni odgovorno izbacivati bazičnu patriotsku stranku iz vlasti BiH.

- Vidjet ćemo kako će se to sve zajedno završiti. SDA je pobjednička stranka. Pogledajte sve liste - državnog Parlamenta, federalnog Parlamenta, županijskih skupština, SDA je redovito prvi, zatim nekoliko praznih mjesta i tek onda sljedeća stranka. SDA je gotovo dvostruko jači od sljedeće najjače stranke iz ove probosanske fronte - naveo je Izetbegović komentirajući aktualnu situaciju u vezi s formiranjem vlasti u BiH nakon održanih općih izbora. Izetbegović smatra kako će to sigurno imati svoje posljedice.

- Nije riječ o izbacivanju SDA, ni strukture političara iz SDA iz vlasti, nego izbacivanju volje, jezgre patriotske u BiH koju SDA predstavlja, svega onoga što je i u ovom posljednjem mandatu i u ove 32 godine radio SDA za BiH - istaknuo je lider SDA. Prema njegovim riječima, nije mudro popustiti "pred željama nekih stranaca i učiniti tu stvar radi komadića vlasti, koja će biti vrlo teška u sljedeće četiri godine".

- Nikome ne bih preporučio da to radi. Vidjet ćemo hoće li to uspjeti uraditi jer u Domu naroda je kontrolni paket. Ovo sve što se događa vrijeđa one koji su četiri godine kritizirali SDA što je u toj koaliciji, koja je neizbježna, i vrijeđa sve građane - kazao je predsjednik SDA. Komentirajući najavu europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Olivéra Várhelyija kako bi BiH u idućih mjesec dana mogla dobiti kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji, Izetbegović je kazao kako je to jedan mali, simboličan korak za BiH, koji budi novu nadu, koji ulijeva novi entuzijazam.

- Međutim, nažalost, nismo ispunili sve ono što smo trebali ispuniti, a što je zapravo sadržaj. Nama su potrebne reforme, nama su potrebne promjene u BiH - naveo je Izetbegović. Kaže da je dobro imati taj korak te da je on odavno najavljen i "čekali su zapravo da se završe izbori i da se ta stvar uradi".

- Vjerujem kako ćemo dobiti kandidacijski status - zaključio je Izetbegović. Stranke "osmorke" u kojima su pregovarači lideri SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke s HDZ-om BiH dogovaraju formiranje vlasti u Federaciji BiH. Potpisivanje sporazuma zakazano je za 29. studenoga. Njime bi se trebao trasirati put SDA u oporbu, zbog čega je u petak i reagirao s ovim izjavama Izetbegović.

Sporazum je svojevrsna sublimacija aktualnog političkog i pravnog stanja zemlje proisteklog iz Daytonskog mirovnog sporazuma, a s druge strane i popis brojnih obveza na koje su se obvezale vlasti na putu prema EU i NATO savezu.