''Bez konflikta i rata, nema trećeg entiteta'', rekao je u emisiji Nedjeljom u dva Bakir Izetbegović, čelnik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH.

Na pitanje Aleksandra Stankovića, HRT-ovog urednika, je li se opekao kad je spominjao rat, Izetbegović je rekao kako nije. ''Ima manje opasnosti od rata kad spomenete rat. Bolje je reći na vrijeme'', rekao je.

Između ostalog, Izetbegović i dodao kako je samo upozoravao ljudi i govorio koju crvenu liniju se ne smije prijeći. ''Konflikt neće početi ni Bakir Izetbegović ni Bošnjaci'', rekao je, a na pitanje je li diplomatski spominjati rat rekao je: ''Ja nisam diplomat, ja sam lider''.

Govoreći o odnosima s Hrvatima spomenuo je škole u Srednjobosanskoj županiji i svjedodžbe na dokumentima sa šahovnicom, ali se dotaknuo i Mostara.

''Ne treba dignuti križ iznad Mostara. Kako bi se osjećali Hrvati da im se stavi mjesec i zvijezda'', rekao je.

Kaže da čelnik HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH vrši pritisak na Bošnjake i da ''jedni drugima moramo izaći u susret''. Govoreći o zločinima i tome da je rekao kako nije imao podršku drugih članova Predsjedništva da se ode pokloniti žrtvama u Križančevu Selu, kaže kako je posjetio stratište na Kazanima i da bi bilo bolje da se odu pokloniti žrtvama skupa.
 

''U Križančevom Selu nisu stradali civili i ne može se izjednačavati s Ahmićima...

Problem u Križančevu Selu je što je bila bitka gdje su stradali bojovnici. Moguće da je i zapaljeno selo'', rekao je i dodao kako će se vjerojatno otići pokloniti žrtvama, a onda govorio o brojkama zločina.

''Jedan ili dva posto zločina je napravila Armija BiH. Brojke su bitne'', rekao je Izetbegović.

Govorio je i o Pelješkom mostu i odnosu Hrvatske prema BiH te rekao kako Hrvatska ne vraća imovinu BiH, kako ne plaća ono što koristi iz BiH, misleći na vodu Buškog jezera, te se dotaknuo Pelješkog mosta.

Rekao je kako ga ne treba praviti dok se ne riješi granica i pristup otvorenom moru što je, kako tvrdi, Predsjedništvo zatražilo prije 11 godina. Rekavši kako se taj stav nije promijenio ponovio je kako bi Hrvatskoj bilo bolje i jeftinije da pravi tunel. ''Mi želimo papir u kojem će se odrediti granica, odrediti plovni put.

Jeftinije je raditi tunel, ali ako Hrvatska hoće raditi most, neka ne uzima pravo BiH'', rekao je. Govoreći o hrvatskom televizijskom kanalu, rekao je kako hrvatski tv-kanal ne bi ugrozio Bošnjake. ''Hrvati trebaju imati svaku televiziju u BiH svoj jezik na njoj. Ne treba im poseban kanal'', rekao je i naveo kako se Bošnjaci nisu okrenuli nacionalizmu i šovinizmu. Između ostalog, rekao je kako njegova politika ne vodi do pražnjenja zemlje i dodao kako BiH ima ''najveći porast izvoza i najveći pad nezaposlenosti na Balkanu''.