Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović izjavio je danas u Travniku da sebičnost i politikanstva koče razvoj BiH i njen europski put, naglašavajući da probleme stvaraju oni koji se bore za vlast, a ne za BiH i njene narode.

''BiH ide prema Europi, ali veoma sporo. Moramo shvatiti realnosti naše zemlje koja je drugačija od svih zemelja u regiji, a vjerojatno i u svijetu. Četiri ili pet koalicijskih partnera odlučuju o kretanju BiH u bilo kojem smjeru i svaki od tih partnera može da je zaustavi, a to gledamo ovih dan kad je u pitanju zakon o trošarinama, koji je nezamjenjiv. Nema boljeg načina da se Federacija BiH pretvori u veliko gradilište, ali evo vidimo da nas sebičnosti koče'', kazao je Izetebegović novinarima u Travniku.

Treba više pameti

Ocjenjuje da se, unatoč problemima, BiH kreće naprijed, te postoje pomaci na putu ka članstvu u EU i NATO-u, kao i u ekonomskom oporavku zemlje.

''Ipak, sve treba ići brže i bolje, samo treba više pameti i sloge, a manje politikanstva, pa mladi više neće odlaziti iz ove zemlje. Primjer je ovaj zakon o trošarinama. Možemo na sve strane graditi, da napravimo ovu zemlju kao što su i druge europske zemlje i onda to netko koči radi nekih politikantskih razloga ili izbora koji će biti tek za 18 mjeseci. Treba nam više mudrosti, odgovornosti i zrelosti'', poručio je Izetbegović.

Izetbegović je danas čestitao borcima 9. svibnja, Dan Zlatnih ljiljana, poručujući da BiH ne bi bilo bez njenih heroja.

''BiH je zemlja velikih ratnika i stoljećima nas znaju kao takve. Ratovali smo za razne države i imperije i mogu reći nikad više, jer će od sada naši hrabri ljudi braniti samo BiH'', naglasio je on.

''Ni kad smo bili napadnuti s dvije strane, ni kad smo bili zbijeni u opkoljene enklave, ni kad su neprijatelji ove države i ovog naroda bili uvjereni da je slamanje našeg otpora pitanje vremena, nismo odustajali. Borci Armije BiH pružili su žilav i neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike taj otpor je trajao i jačao. Armija R BiH je 1995. izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Obranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti ni obnove ni izgradnje. Mi ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama'', rekao je Izetbegović.

Moralni kapital

Sjećanje nam, kaže, daje snagu da se odupremo svim pritiscima.

''Daje nam prijeko potrebnu snagu da pružimo ruku i onima protiv kojih smo se borili. Godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi. Mi nikada nećemo zaboraviti ciljeve za koje smo se borili. Pamtit ćemo i dobro i zlo, ono vrijeme najtežeg iskušenja Bosne i Hercegovine, ono herojstvo najboljih bosanskohercegovačkih sinova u Obrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, naše šehide i naše poginule borce. Predsjedništvo Republike BiH i narod organiziran u jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine ostvarili su historijski cilj – obranili su i očuvali cjelovitu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. U tome smo uspjeli uz ogromne žrtve, a naša viteška vojska nije uprljala obraz'', rekao je.

Izetbegović naglašava da "naši borci se nisu svetili, nisu palili sela, nisu ubijali nevine civile ni rušili bogomolje". Taj moralni kapital mjera je naše duhovne snage, osnova je i temelj našeg zalaganja za pomirenje, za reintegraciju zemlje.

''U tome je suština našeg antifašizma – u spremnosti da prevladamo svaku podjelu, i pružimo ruku mira i prijateljstva svakom dobronamjernom čovjeku u ovoj zemlji, spremnosti da bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti gradimo sretniju budućnost, u kojoj će svoje mjesto imati svi koji žele mir, napredak, sigurnost i blagostanje za generacije koje će nas naslijediti. Spremni smo graditi, i u miru čuvati svoju državu, svoj identitet, čast i dostojanstvo. Čuvat ćemo taj mir koji je plaćen najskupljom cijenom, životima i krvlju najboljih sinova i kćeri ove zemlje. Bit ćemo uvijek budni i na oprezu. Nikome nećemo dopustiti da nas uspavljuje i uljuljkuje lažima i zaboravom. Jednako tako, čuvat ćemo i tradiciju otvorenosti, zajedništva i tolerancije koju baštinimo, gradeći na osnovama istine, pravde i uzajamnog poštovanja dobrosusjedske odnose, unutarnje integracije Bosne i Hercegovine, i integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju kojoj našom kulturom i historijom težimo i pripadamo. Odlučno i snažno gradit ćemo budućnost, boriti se protiv podjela, čuvati i razvijati tekovine naše borbe i uspomenu na žrtve koje smo u toj borbi podnijeli'', istaknuo je.

Zemlja proslavljenih ratnika

Naveo je da je Bosna i Hercegovina zemlja boraca, proslavljenih ratnika. Tako je to već stoljećima.

''Zapamtili su nas i respektirali i prijatelji i neprijatelji. Naši preci su rasijali kosti diljem Europe i Azije ratujući za različite države i imperije. Nikad više nećemo ratovati ni za koga osim za svoj narod i za svoju domovinu. I nikad više Bosnom i Hercegovinom neće vladati nitko osim Bosanaca i Hercegovaca, i niodakle osim iz Bosne i Hercegovine. U to ime, cijenjeni borci – Zlatni ljiljani, dragi prijatelji, građani Bosne i Hercegovine! Čestitam vam Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom! Neka je rahmet na sve plemenite bosanske šehide, i nek' je vječno sjećanje na poginule borce našeg obrambenog rata! Neka živi Bosna i Hercegovina – naša jedina domovina!'', poručio je Izetbegović.