U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva SDA, a lider stranke Bakir Izetbegović je u obraćanju medijima priopćio kandidate ispred SDA za sastav Vijeća ministara BiH.

“Iskazana je potpora imenovanju Marija Nenadića za prvog čovjeka u Vladi SŽ. Kandidati za pozicije u Vijeću ministara BiH su: za ministra vanjskih poslova predložena je Bisera Turković, za četiri zamjenika: Nezir Pivić za zamjenika ministra pravde, za zamjenika ministra komunikacija Nedžad Branković, za zamjenika ministra za ljudska prava doktor Mahmutović i za zamjenika ministra financija i trezora Hazim Rančić”, kazao je Izetbegović.

“Predsjedništvo se zalaže za povećanje proračuna državnih insistucija koje nije izvršeno sedam-osam godina. Imamo tu jedan “gap” u odnosu u plaćama. Zadatak je da se poveća proračun na razini države i kategorijama o kojima sam govorio”, dodao je Izetbegović.

Kada je riječ o pregovorima sa HDZ-om, istaknuo je:

“Tražimo od HDZ da ne duži dalje i hitno dostavi ime za novog predsjednika FBiH kako bismo ga mogli imenovati, to je početak formiranja nove strukture Vlade FBiH. Kada su u pitanju pregovori sa HDZ-om o Izbornom zakonu, nužno je izdvojiti Mostar i iz tog paketa, moramo imati izbore u Mostaru iduće godine. Druge potrebne izmjene Izbornog zakona se moraju osigurati kroz porovođenje svih presuda Europskog suda, isključujući uspostavu izbornih jedinica na osnovu etničkih principa”.