Bošnjački član Predsjedništva BiH komentirao je sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Reccepa Tayipa Erdogana kazavši da ne zna precizno što tražila ju Turskoj jer nije vidio iz njihovih izjava što je tražila.

Poslao sam poruke Erdoganu što je za nas prihvatljivo, naravno da nije prihvatljivo miješanje u unutarnje poslove BiH', kazao je Izetbegović za televiziji N1.

Kazao je i da je čuo komentar da će 'Izetbegović prihvatiti sve što Erdogan bude tražio' i  da misli da je to obratno.

'Na taj način Erdogan ispunjava obećanje da će pomoći ovoj zemlji', kazao je Izetbegović dodavši da je Erdogan korektan i pametan lider koji se neće miješati u unutrašnje stvari BiH.

Naglasio je da ne možete tek tako napustiti građanski princip i i činiti što vam traže HDZ, HNS ili Čović i krenuti u segregaciju izbornog sistema.

To su balansi osjetljivi, nešto je bilo šanse da se tu uradi po modelu koji je predlagao Füle", kazao je Izetbegović.

Na pitanje što je bila poanta sastanka Erdogana i Grabar-Kitarović bošnjački član Predsjedništva BiH je kazao da su sve to spekulacije.

'S njima jučer razgovarao telefonom, odjednom su me nazvali na mobilni telefon. Erdogan me nazvao i rekao da se nalazi s gospođom Kitarović i pitao jesmo li za jednu trilateralu na ministarskom nivou, pa zatim na predsjedničkom. Zašto ne? Uvijek vrijedi razgovarati. Kazao mi je da želi pomoći nama da imamo bolje odnose ako je došlo do diskomunikacije. Erdogan djeluje na takav način, osmisli nešto što će privući i jedne i druge", poručio je Izetbegović.

Dnevnik.ba