Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kako misli da će biti pokrenuta nova tužba protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, deplasirana priča koja samo služi za zabavljanje javnosti u Federaciji BiH.

Podsjetio je da već duže nema jedinstvenog stava Predsjedništva BiH o ovom pitanju i da, zbog toga, tužba ne može otići iz BiH, dodajući da je cijela priča Izetbegovićeva izmišljotina da bi bio važan kod Bošnjaka, javlja Srna.

"Izetbegović pokušava poslati poruku u ime BiH, a Bakir nije BiH. On je samo bošnjački član Predsjedništva. Tužba BiH prema Srbiji je još jedna bošnjačka inicijativa i kao takvu je treba gledati", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

Dodik smatra da Izetbegović pričom o tužbi pokazuje, ne dvoličnu, nego troličnu politiku.

"Kod njega imamo priču protiv Srbije i Srba sa jedne strane, a s druge iz SDA plasiraju priču o suradnji s Beogradom", rekao je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nagovijestio je prije nekoliko dana mogućnost da BiH pokrene reviziju tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.