Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović govorio je za BIR TV o aktuelnim problemima u zemlji, odnosu međunarodne zajednice prema BiH, Viktoru Orbanu i posljednjim potezima Mađarske, te komentarima Milorada Dodika i najavama Narodne skupštine RS-a.

Na pitanje kako komentira posljednje komentare koji dolaze iz Mađarske, a gdje je navodno Viktor Orban, premijer ove zemlje, rekao kao će "problem biti integracija dva milijuna muslimana iz BiH u EU", Izetbegović je poručio da ne vjeruje da glasnogovornik Vlade Mađarske može izreći takve stvari, a da nije ovlašten ili u najmanju ruku da nije sudjelovao prilikama gdje su se etablirali takvi stavovi u vezi s muslimanima, prenosi Dnevnik.ba.

- Dakle, mi muslimani vjerujemo da svi potičemo od jednog para i da smo, ustvari, svi braća i rođaci. Znamo za Kur'anski ajet koji kaže da nema prednost Arap nad nearapom, te da Bog ljude dijeli po bogobojaznosti i koliko se bore za one vrijednosti koje nam je Bog propisao. Za nas muslimane je svaki nacionalizam, naročito rasizam, jedna strana stvar i ne možemo je razumjeti. Za nas je nejasan taj sustav vrijednosti koje Orban zagovara, taj neki europski nacionalizam. Bošnjaci su europski narod. Kako reče jedan seljak - mi smo stojnici od vajkada, mi se, ustvari, ne sjećamo našeg dolaska, mi smo tu, jedan od starijih naroda. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Europi, dok su Mađari došli s Urala, iz Azije. Ali, nevažno, na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi. Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da europske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su unijeli muslimani. U svemu, u nauci, kulturi, renesansi, astronomiji, medicini - rekao je Izetbegović.

Komentirajući navodnu zabilješku Delegacije EU-a u BiH, prema kojoj je usvajanje zaključaka kojima se podriva Ustav BiH i kojom se ostavlja prostor od šest mjeseci do usvajanja neustavnih zakona prethodno dogovoreno između Milorada Dodika i europskog komesara za proširenje Olivera Varheija, Izetbegović je naveo da očekuje demant ili pojašnjenje toga svega, i od samog veleposlanika Sattlera, kao i od samog Varheija.

- Uvjerljivo mi je to, jer diplomate funkcionišu na takav način. Jedino čime se može zaustaviti ova Dodikova politika jesu sankcije - dodao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na najavu Narodne skupštine RS-a i rok od pola godine koji se tiče usvajanja seta zakona oko prenošenja nadležnosti s nivoa BiH, na nivo bh. entiteta, što je jasno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Daytonskog mirovnog sporazuma.

- To je antidejtonska djelatnost. OHR mora reagirati ili ne treba da postoji. Mogu komotno spakirati kofere ako na to ne bude reakcije. Tužiteljstvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA i OSA također moraju reagovati. Tužiteljstvo se povlačilo pred jednim siledžijstvom Milorada Dodika. U slučaju napada na teritorijalni integritet BiH, onda moraju da djeluju Oružane snage BiH i NATO - poručio je Izetbegović.

Govoreći o odlučnosti međunarodne zajednice da spriječi Milorada Dodika u rušenju države, Izetbegović je rekao da vjeruje u tu odlučnost, s tim da je BiH bila ispod radara.

- Međunarodna zajednica i zapadne zemlje su imali niz drugih i mnogo opasnijih žarišta od BiH. I hvala Bogu što nismo bili u fokusu i nadam se da nećemo ni biti da se, dakle, neće morati ovdje doći u situaciju da se intervenira. Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Amerike. Islamski svijet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba bit će i oni tu za nas - istakao je Izetbegović.