Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i potpredsjednik SDA i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na tribini održanoj večeras u Sarajevu u Domu mladih obećali su da će politika koju zastupa ta stranka nadvladati sve sile koje nasrću na BiH i završiti povijesnu misiju izgradnje europske države.

Izetbegović i Džaferović su predstavili rezultate rada u proteklom mandatu, govorili o viziji i programu rada za naredni period te iznijeli stav o aktualnim političkim temama, prenosi Fena.

Izetbegović se između ostalog osvrnuo na naoružavanje i najave uvođenja obaveznog vojnog roka u susjednim zemljama te na ono što će BiH poduzeti kao odgovor.

- Umjesto da novac usmjeravaju za razvoj ekonomije i zadržavanje mladih ljudi, odlučili su trošiti na naoružavanje. U vrijeme kada mladi ljudi odlaze iz regije, kada kilometrima možete voziti kroz nenaseljena područja, trošiti novac na naoružanje je potpuno pogrešno. Nažalost, zbog takve politike i mi ćemo biti prinuđeni jačati svoje obrambene kapacitete. Nastavit ćemo razvijati namjensku proizvodnju. Goloruki bosanski narod se 90-ih obranio od četvrte vojne sile u Europi. S kapacitetima koje danas posjedujemo višestruko smo jači nego što smo bili tada. Nikada više nećemo dozvoliti da budemo slabi jer slabost privlači nasilnike. Nikada se više neće ponoviti '92. godina! Nadvladat ćemo sve sile koje nasrću na BiH i završiti povijesnu misiju izgradnje europske države BiH, koju smo započeli prije skoro tri desetljeća - istaknuo je Izetbegović.

Bakir Izetbegović, upitan da li se mogu obistiniti zlokobne prijetnje o odcjepljenju Republike Srpske i eventualnim novim sukobima u BiH, odgovorio je da te opasne riječi ne treba zanemariti jer ponovno otvaraju donekle zaliječene rane, ali i da Bosnu i Hercegovinu može srušiti samo narod, odnosno pokretanje masa, a ne političari mada neki od njih „pokreću klizišta“.

- Mi tu ne smijemo nasjesti, zavisit će od nas, pokušavat će nas uvesti u igru s ciljem da dokažu da opstanak BiH nije moguć, biće prvenstveno napadnuta istina o onome što se desilo u BiH. Nama trebaju iskusni ljudi, s puno referensi, poput Džaferovića, koji mogu odvesti „brod“ u pravom smjeru - kazao je predsjednik SDA.

Dnevnik.ba