Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na skupu ove stranke u Goraždu ponovo je optužio HDZ BiH da pravi blokade, usprkos, kako je rekao činjenici da ta stranka ima puno više nego što joj po ustavu pripada, ne navodeći nikakve dokaze za to.

Nije spominjao opstrukcije SDA u postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, kako bi se Hrvatima omogućilo da biraju svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH, te, u potpunosti u Federalni i državni dom naroda, ali ee zato ponovo okomio i na Hrvatsku, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Hrvatska im ( HDZ BiH, op hms) pomaže na pogrešan način. Vrši pritisak, a pri tome ne vraća imovinu BiH, neće da parafiraju granice, napravili su Pelješki most, a da nam nisu zajamčili izlaz na otvoreno more koji nam je zajamčen UN-ovom Konvencijom o pravu mora, izjavio je Izetbegović.

Govoreći o (bošnjačkim) strankama koje su se udružile protiv SDA, Izetbegović je kazao da se radi o strankama koje su napravili bivši kadrovi SDA, te građanskim strankama koje nisu napravile nikakav prodor u dijelovima BiH u kojima su srpski i hrvatski narod u dominantnoj većini.

– Zvali smo ih u koaliciju i u pregovore, ali se nisu odazivali. U RS-u su se konačno odazvali. Napravljena je zajednička lista gotovo svih probosanskih stranaka. I dijaspora je reagovala jer ljudi žele jedinstvo. Međutim, taj probosanski front bi se trebao svugdje ujediniti, ne samo u jednom dijelu, i definirati zajedničke stavove i crvene linije – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Izetbegović je kazao kako je bio izložen pritiscima u proteklih godinu dana.

– Ovo posljednje što je OHR predložio bi definitivno HDZ-u dalo mehanizme i blokade da zaustave što god žele i ne bi bilo predstavnika Bošnjaka u Domu naroda iz Goražda, Livna ili Posavskog kantona. Upravo tamo gdje je teško Bošnjacima oni moraju imati svoje predstavnike – izjavio je Izetbegović.

HMS.ba