Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za N1 još jednom je potvrdio zbog čega je BiH nemoguća država i zbog čega se s bošnjačkom politikom ne može živjeti u istoj državi. Naime, Izetbegović je govoreći o zahtjevima Hrvata za reformom Izbornog zakona kazao kako HDZ i HNS iznose neistine jer su izgubili samo jednu poziciju i da imaju “veći dio kolača u vlasti nego je Ustav propisao”.

“Nema razloga da hrvatski korpus krene u radikalizaciju. Možda su političari nezadovoljni, ali hrvatski korpus nije. Žive dobro, rade. Kakvu bi teritorijalnu reorganizaciju napravili? Čime? Gdje su snage? Da se upuste u neki sukob, neki rat? Nisu ludi. Da krenu u politiku udruživanja sa Srbima protiv Bošnjaka i BiH? Običnim ljudima nije do toga, ne pada im na pamet”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o eventualnim sankcijama Dodiku, kazao je kako će ih “biti” i da će se stvari nakon toga “normalizirati”. Na pitanje da li zaslužuju građani RS da trpe zbog Dodika, odgovorio je: “Ne znam da li će se ići dotle ili će sankcije biti preciznije, da se odnose na njega i krug oko njega. Ali nisu samo lideri krivi. Krivi su oni koji ih uporno izglasavaju i podržavaju. Možda ako pogode sankcije entitet i zaustave razvoj, onda će razmisliti zašto to rade i zašto ga podržavaju”.

Dnevnik.ba