Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da že presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” biti implementirana kroz izmjene izbornog zakona, no nije precizirao kad i kako, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Izetbegović je, govoreći za Intervju 20 BHT-a, rekao kako vjeruje da će u budućnosti, za 10-15 godina, nestati razloga za, kako je kazao, etnoteritorijalnu organizaciju BiH i da će Bosna i Hercegovina biti organizirana kroz ekonomske regije.

-Upravo za takvu organizaciju BiH kroz regije bazirane na ekonomskih i konfiguracijskim kriterijima se zalaže SDA ,kazao je Izetbegović

Komentirajući izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da je sadašnja dvoentitetska organizacija BiH neodrživa jer je Republika Srpska entitet Srba, a da Federacije ne smije postati entitet Bošnjaka te da je riješenje za opstanak BiH “progresivni federalizam”, kao srednji put između secesionizma i unitarizma, Izetbegović je kazao kako je i on protiv dominacije jednog naroda nad drugim.

– Ja smatram da su Hrvati pozitivno diskriminirani u odnosu na Bošnjake kojih je tri i pol puta više u Federaciji, kazao je Izetbegović, navodeći kako su Hrvati paritetno zastupljeni u Vijeću ministara, Predsjedništvu BiH, Oružanim snagama… Kao dokaz toj tezi Izetbegović je kazao: -Pogledajte koliko Hrvati dobivaju poljoprivrednih poticaja,koliko imaju radio i televizijskih stanica, katoličkih školskih centara. Rekao je i kako su, Bošnjaci diskriminirani tamo gdje su Hrvati većina.

No, nije spomenuo da su Bošnjaci u dva navrata majorizirali Hrvate pri izboru člana Predsjedništva BiH, predsjednika Federacije i federalne vlade, te da Vlada F BiHmože donositi odluke, a Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvajati zakone i bez predstavnika Hrvata, koji su po Daytonskom ustavu suveren, konstitutivan i ravnopravan narod u BiH.

Izetbegović nije spominjao ni raspodijelu prihoda od neizravnih poraza gdje je Sarajevo dvostruko “pozitivno diskriminirano” u odnosu na ostale županije./HMS/