Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je da je nužno jačati obrambenu moć njegove zemlje i pritom je Bošnjake pozvao na jedinstvo jer ih sve više ugrožavaju politike koje se vode na hrvatskoj odnosno srpskoj strani.

Sudjelovanje u obilježavanju obljetnice formiranja Sedme muslimanske Brigade Armije BiH u Zenici Izetbegović je iskoristio kako bi ponovio svoje ranije poruke da se BiH mora naoružati i tako odgovoriti na vojno jačanje Hrvatske i Srbije.

To je nužno da se ne bi ponovila 1992. godina kada se BiH oslabljena i razoružana suočila s agresijom, izjavio je.

"U tvornicama u BiH dovršavaju se pripreme za početak proizvodnje novih pušaka"

"Siromašni susjedi troše novac na skupo oružje. Vidite te raketne sustave i zrakoplove po Srbiji i Hrvatskoj i mi u svemu tome moramo držati balans jer slabost privlači agresiju. Onako kako vakuum privlači vjetar, usisava, tako će privući njih ako budemo slabi, ako procijene da smo slabi”, kazao je Izetbegović dodajući kako je pravi odgovor na to jačanje vojne industrije u BiH.

Spomenuo je da se u tvornicama u BiH dovršavaju pripreme za početak proizvodnje novih pušaka, a već se proizvode haubice, višecijevni raketni bacači i dronovi te različite vrste streljiva.

"Danas i ovdje ponavljam: Jačat ćemo namjensku proizvodnju", kazao je Izetbegović.

"Bošnjaci moraju zbiti svoje redove i ne dopustiti unutarnje političke podjele"

U takvu opasnom okruženju Bošnjaci moraju zbiti svoje redove i ne dopustiti unutarnje političke podjele, upozorio je Izetbegović i objasnio da je zato i pozvao sve političke stranke koje okupljaju pretežito bošnjačke birače na uspostavu zajedničkog bloka koji bi sudjelovao u vlasti i suprotstavio se politikama podjele. Po Izetbegoviću te politike podjele vode političari i stranke s hrvatskim odnosno srpskim predznakom.

"Srbi se ujedinjuju preko Beograda i Crkve, Hrvatski narodni sabor (HNS) se ujedinjuje međusobno, a samo Bošnjaci ovih dana pričaju o dodatnom razjedinjenju. Ja ih ponovo pozivam da to ne rade i da napravimo probosanski blok koji će sve ove sile držati pod kontrolom. Neka prestanu s unutarbošnjačkom prepirkom i svađom", kazao je Izetbegović.

Njegova Stranka demokratske akcije (SDA) suočena je s realnom mogućnošću da ostane izvan vlasti u dijelovima BiH s bošnjačkom većinom jer je stranke građanske i ljevičarske orijentacije ne žele prihvatiti kao koalicijskog partnera i pokušavaju uspostaviti nove vlade u županijama bez SDA.