Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović obratio se javnosti nakon zasjedanja Predsjedništva stranke. Govorio je o svim aktualnim događajima, te je komentirao i izjave američkog veleposlanika u BiH, Michaela J. Murphya.

Borba protiv korupcije

Podsjećamo, Murphy je gostujući u programu FTV govorio i o Izetbegoviću te rekao sljedeće:

"Imamo dobre radne odnose sa SDA i radimo sa članovima stranke. SDA je imala i ima jako važnu ulogu u oblikovanju BiH i to shvaćamo i to poštujemo. Sjećam se suradnje sa Sulejmanom Tihićem, to je čovjek integriteta, spreman riskirati da bi izgradio mir i pomirenje. Shvaćao je važnost izgradnje države BiH, da je to najbitnija misija. Shvaćao je važnost jačanja demokracije, borbu protiv korupcije. Nažalost, to se promijenilo, Bakir Izetbegović nije bio spreman raditi na tim pitanjima na način na koji smo mi željeli. Mi smo otvoreni da surađujemo sa strankom i članovima stranke koji žele uraditi ispravnu stvar. On voli da kaže da su SAD napustile BiH, da smo se promijenili, mi nismo to, naša politika je jasna, ne zasniva se na osobnostima. On se promijenio. On je stavio osobne i financijske interese iznad interesa stranke i zemlje, žao mi je što se to dogodilo. To nigdje nije jasnije nego način na koji je upravljao OSA-om. To je užasno za zemlju, podrivalo je jako važnu reformu".

"Neka iznese argumente"

Izetbegović poručuje američkom veleposlaniku da treba dokazati svoje tvrdnje.

"Da je SDA blokirala FBiH, da SDA kontrolira bh. pravosuđe, da sam ja stavio vlastiti financijski interes ispred interesa države. Da sam upravljao OSA-om na užasan način, itd., bez jednog argumenta godinu i po dana. Tu neće moći, kao što kažu žena ne može ostati malo trudna, ili jeste ovo ovako ili nije ovo ovako. Ako jeste, neka iznese argumente za svoje tvrdnje. Ako je tako ja ne trebam ništa tražiti ni u politici ni na slobodi, ali to nije tako", rekao je Izetbegović, a prenosi N1.

Za prvog čovjeka SDA sramotan je način uhićenja predsjednika Suda i bivšeg direktora OSA-e, Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića.

Kaznene prijave

SDA će zbog obilježavanja devetog siječnja podnijeti kaznene prijave jer se, kako kaže Izetbegović, ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH. Dodika je okarakterizirao kao "kolovođu" cijelog procesa, a njegu politiku kao ''balvan politiku'' odnosno ili će biti kako Dodik kaže ili nikako. S tim u vezi Izetbegović poziva domaću, međunarodnu javnost i probosanske snage na odgovor na ovakvu politiku.

"Trebaju biti spriječeni u tome da ruše ustavnopravni poredak BiH, a ovo je početak. Očekujem od pravosuđa, OHR, PIC-a da reagiraju konačno", naveo je Izetbegović.

Kada je riječ o javnom radiotelevizijskom sistemu, pozvao je da se naplata takse nastavi vršiti putem računa za električnu energiju, a Vladu FBiH da javnosti predoči kako će građanima i privredi osigurati električnu energiju po prihvatljivim cijenama a sve u kontekstu izgradnje Bloka sedam TE Tuzla i objekata obnovljivih izvora energije.