Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za dijelove BiH gdje se u petak predviđaju veće količine snježnih padavina i vjetrovi koji će puhati brzinom do 70 km/h. Posebno će biti otežana situacija u planinskim dijelovima gdje će na već postojeći bijeli pokrivač pasti dodatnih 30 cm snijega, piše Klix.ba.

Prema podacima s karte meteoalarma, na području Sarajeva i Tuzle očekuje se novih 15 cm snijega, dok će na okolnim planinama i naseljima biti i do 30 cm. U Višegradu i Foči se očekuje novih 30 cm snijega u gradu, dok se u planinskim dijelovima očekuje i do 50 cm.

U Livnu će biti vrlo niske temperature i udari vjetra jačine između 50 i 70 km/h, što će dodatno pogoršati već tešku situaciju. Nastava je već bila odgođena u osnovnim i srednjim školama, a sela su odsječena od svijeta. Na području općine Glamoč zbog snježnih nanosa proglašeno je stanje elementarne nepogode, visina snijega je veća od jednog metra. U općini Bosansko Grahovo sva sela su pod snijegom koji je doseže i do metar visine.

Odsječeno je i selo Kamenica u općini Pale, pa su im pripadnici Federalne uprave civilne zaštite jučer dostavljali hranu i lijekove probijajući se do njih na motornim sankama. U području općina Pale proglašeno je Stanje prirodne nesreće.

I na području Mostara se očekuju udari vjetra do 70 km/h, a izdano je upozorenje i za područje Trebinja gdje se očekuje vrlo jak sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima od 65 km/h.

Republička uprava civilne zaštite RS izdala je upozorenje na najavljene vremenske uvjete. Iz RHMZ rečeno im je da se očekuju smetovi i olujni vjetrovi, te niske temperature.

“Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske skreće pažnju službama za održavanje puteva u zimskim uvjetima, nadležnim organizacijama za isporuku energenata i vode potrošačima da uzmu u obzir najavljene meteorološke uvjete kako bi svoje zadatke efikasnije izvršili. Građanima savjetujemo da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru planiraju u skladu sa ovim potencijalno opasnim vremenskim uvjetima”, kažu iz RUCZ RS.

Timovi civilnih zaštita i spasilačkih službi širom BiH su u pripravnosti.