Središnje izborno povjerenstvo BiH postupcima koji su uslijedili nakon zatvaranja biračkih mjesta, osobito kašnjenjima u cjelokupnom izbornom procesu nakon 19 sati unosi razdor u izborni proces u gradu Mostaru, navodi Hrvatski narodni sabor BiH u svom priopćenju.

Naime, u ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje SIP BiH mogu se uvidjeti pokušaji prijevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima žive većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad.

Zahtijevamo hitno uključivanje međunarodnih faktora i prijatelja da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu izvede pred svjetlo javnosti kako bismo spasili izborni proces. Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS-a uz HRS naprosto pripisani nekome drugome, osobito nakon činjenice da stranke tzv. probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale te da su nisku izlaznost svoga tijela, uvjetno rečeno, prijevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Očekujemo instant reakciju i angažiranost nadležnih tijela i institucija kako bi spasili izborni proces u gradu Mostaru i u cjelini ispoštovali izbornu volju građana Mostara koja je ovakvim radnjama duboko narušena.

HNS je za potrebe praćenje izbornog procesa imao izrađenu aplikaciju za praćenje izbornog procesa u koju su se unosili svi glasovi hrvatskog naroda koji su izašli na izbore i svi ti parametri biti će ključan dokaz za potvrdu krađe glasova i grube manipulacije biračke izborne volje, navodi se u priopćenju.