Nedavni izbori otkrili su koliko pojedine političke pojave zaista imaju, odnosno, nemaju potpore među biračima. Pojedinci svoju politiku temelje isključivo na prijetećim izjavama prema drugim narodima u nadi kako će tako pridobiti poneki politički poen i glas u svom nacionalnom tijelu. U tome su se zadnjih mjeseci posebno isticali Emir Suljagić i Reuf Bajrović, a glasači su u nedjelju jasno poručili što misle o njihovom liku i djelu.

Ovaj dvojac koji stoji na čelu famoznog Građanskog saveza kandidirao se na listi za Skupštinu Sarajevske županije. Prema podatcima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Emir Suljagić je dobio 1292 glasova, a Reuf Bajrović 688. Znači, zajedno manje od 2000.

Suljagić i Bajrović su u zadnjih mjeseci vjerojatno potrošili više televizijskih minuta nego što su dobili glasova pokušavajući uvjeriti narod na ovim prostorima kako se Hrvati i Srbi spremaju za rat, kako se Bošnjaci trebaju početi naoružavati, te kako treba oduzeti ukinuti konstitutivnost svima onima koji ne razmišljaju kao oni.  

Suljagić je čak tjednima likovao po društvenim mrežama zbog Zakona o izbornim jedinicama, sve do trenutka dok ga hrvatski izaslanici nisu oborili u Domu naroda Federacije BiH. A onda se zajedno sa Bajrovićem vratio na priču o ratu jer očito drugog predizbornog programa nisu imali.

Danas kada je su otkrili svoju "snagu" na izborima valjda je jasno kako će dvojac ostati zapamćen po slučajevima obiteljskog nasilja i kupovine mobitela na trošak federalnog proračuna od prije nekoliko godina.

Ipak, prema zadnjim informacijama, ni ovaj izborni krah nije dovoljan da se dvojac udalji iz političkog života u BiH. Zadnje informacije govore kako će Bajrović i Suljagić dobiti mjesta u državnoj službi. I to uz visoke državne dužnosnike koji bi uskoro trebali preuzeti svoje funkcije. Tako će nas oni i dalje zabavljati svojih izjavama i iduće četiri godine, ali za to će biti financirani iz državnog proračuna. Samo je pitanje koliko će u budućnosti dobiti medijskog prostora jer su izbori pokazali kako ih skoro nitko više ne sluša.

To osobito vrijedi za Reufa Bajrovića čija je izborna baza u rangu malo većih svatova u Hercegovini. Samo je pitanje zašto bošnjačka politika elita nastavlja podupirati ovakve kadrove koji rade na projektu stvaranja samo jedne države umjesto  na jačanju suživota na ovim prostorima? Netko će uskoro morati dati odgovor na ovo pitanje.

Pogled.ba