U središnjem biračkom popisu za Opće izbore 7. listopada u Bosni i Hercegovini upisano je 3.352.933 birača, bira se ukupno 518 nositelja mandata, a na glasačkim listićima naći će se 128 političkih subjekata, od čega 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 neovisna kandidata.

Broj političkih subjekata je veći za 30 u odnosu posljednje Opće izbore održane 2014. godine, a ovogodišnji izbori će koštati 8,5 milijuna KM, potvrđeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Član SIP-a Stjepan Mikić istaknuo je kako se ove godine bira ukupno 518 nositelja mandata.

Za Predsjedništvo BiH biraju se tri mandata, za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH biraju se ukupno 42 (Iz Federacije 28 i iz RS-a 14). Za Zastupnički dom Federalnog parlamenta bira se ukupno 98 mandata, a za Narodnu skupštinu Republike Srpske 83.

Izborna kampanja počinje sutra, 7. rujna, a završava 6. listopada u 7 sati, kada počinje izborna šutnja.

Govoreći o pravilima izbore šutnje, Mikić je posebno naglasio kako je u tom periodu političkim subjektima je zabranjeno korištenje jezika koji bi nekog mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje.

"SIP BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste, ako se utvrdi da kandidat osobno odgovoran za povredu zakona. Imamo mogućnost i poništiti ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena ovisi od težine prekršaja kao i učestalosti", poručio je Mikić.

Glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić, koja je odgovarala na pitanja novinara, istaknula je kako će prema procjeni baziranoj na prethodnim izborima troškovi izbora iznositi oko 8,5 milijuna KM.

"Precizan iznos ćemo znati nakon izbora. Najveći iznos od 4,7 milijuna ide za naknade članovima biračkih odbora. Oko 1,2 milijuna ide za tiskanje, pakovanje i distribuciju glasačkih listića, a oko 650.000 su poštanske usluge za dostavu preporučene pošte biračima koji glasaju izvan BiH", poručila je Pirić.

Dodala je kako će izbori biti održani na oko 5.500 glasačkih mjesta, te kako će ove godine po prvi put na izborima biti korištene transparentne ili prozirne glasačke kutije.