Ministarstvo pravde BiH je 5.prosinca proslijedilo Vijeću ministara BiH prijedlog za imenovanje člana Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, međutim predsjedatelj Vijeća ministara očigledno nije smatrao bitnim da neovisno tijelo koje bira nositelje pravosudne funkcije bude u punom sastavu, već je moj prijedlog ignorirao, izjavio je za „Večernji list" ministar pravde BiH Josip Grubeša.

On podsjeća da sukladno Zakonu o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, jednog člana tog tijela imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog ministra pravde BiH. VSTV je tijelo mjerodavno za imenovanje svih nositelja pravosudne funkcije u BiH, pa i predsjednika Suda BiH.

- U konkretnom slučaju ne bi smjelo biti ništa sporno, jer su na sjednici VSTV-a održanoj 7 srpnja 2016. godine, sukladno odredbama članka 2. stavak 4 Pravilnika o izboru članova Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, utvrđeni spol i nacionalnost kandidata za izbor novog člana Vijeća, odnosno ždrijebom je odlučeno da Vijeće ministara BiH bira člana koji je hrvatske nacionalnosti ženskog spola. Ja sam, kao ministar iz reda hrvatskog naroda, predložio žensku osobu hrvatske nacionalnosti, i ne mislim da drugi ministri u Vijeću ministara BiH mogu taj prijedlog osporavati, što znači da je nužna samo faktična potvrda moga prijedloga, pojašnjava Grubeša.

Kako ističe, tvrdnja da je pravosuđe neovisno samo kada su pripadnici „našeg" naroda na rukovodećim pozicijama, nimalo ne ulijeva povjerenje u pravosuđe.

- Ako je pravosuđe doista neovisno, i u posljednjim godinama nije radilo u korist one političke struje ili naroda iz kojeg dolazi, zašto uopće razgovaramo o nacionalnoj pripadnosti budućeg predsjednika Suda BiH. Kada govorimo o maloj ili nikakvoj zastupljenosti Hrvata na pozicijama u Sudu BiH, onda nam se uzvrati argumentom profesionalnosti nositelja pravosuđa i da nacionalni ključ ne smije biti jedan od uvjeta za imenovanje. Prije nepunih mjesec dana zaprimili smo pismo kojim je otvoreno pitanje nacionalnog sastava sudaca u Općinskom sudu u Čitluku, kada niti jedan političar iz drugog naroda nije našao za potrebno da digne svoj glas u ime poštivanja odredbi Ustava BiH što im je inače svojstveno u drugim prigodama, već se samo čula potrošena fraza prerasla u floskulu, da je nacionalni sastav sukladno Ustavu BiH zadovoljen na županijskoj razini – kaže Grubeša.