Prihvatni centar Opatovac od sinoć je nova destinacija u koju MUP Hrvatske dovozi imigrante koji su u njihovu zemlju iz Srbije ušli na Graničnom prelazu Tovarnik, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Na ovaj način smanjen je pritisak na malo pogranično mjesto Tovarnik u koje je za proteklih šest dana stiglo preko 25.000 migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka.

Opatovac je od Tovarnika udaljen nekih dvadesetak kilometara, a izbjeglice u prihvatni centar dolaze autobusima lokalnih atuoprevoznika koji su posebno angažirani s obzirom na specifičnu situaciju.

Inače, prihvatni centar jučer je počela graditi Hrvatska vojska koja ga je uspjela podići u rekordnom vremenu. U kampu se nalazi preko 200 vojnih šatora, čiji je pojedinačni kapacitet 26 osoba.

U ovom kampu u istom trenutku može boraviti preko 4.000 ljudi. Plan je da imigranti u prihvatnom centru Opatovac ne borave duže od 48 sati, jedino u posebnim situacijama kada je u pitanju povezivanje obitelji ili loše zdravstveno stanje.

Centar će dobro doći izbjeglicama i zbog činjenice što su dani u ovom dijelu Hrvatske sve hladniji, a sada vrijeme dok čekaju na ulazak u Mađarsku ne moraju provoditi pod otvorenim nebom. Definitivno imaju humanije uslove.

Procedura prilikom dolaska izbjeglica autobusima je već uhodana. Ne stvaraju se nikakve gužve, niti napete situacije i sve djeluje prilično dobro organizirano. Odmah po ulasku u kamp iz autobusa izbjeglice čekaju ispred šatora u kojem obave osnovni zdravstveni pregled i registruju se. Crveni križ Hrvatske i ostale humaniarne oganizacije, te lokalno stanovništvo obezbijedili su im dovoljne kolićine hrane i osnovnih higijenskih sredstava.

Brojke rastu

Od jučer situacija na Graničnom prelazu Tovarnik znatno je bolja, jer sada izbjeglice organizirano stižu u Opatovac, odakle nastavljaju svoj put ka Zapadnoj Europi. Kako smo doznali autobusi ih iz prihvatnog centra voze na nekoliko graničnih prelaza sa Mađarskom, ili u pogranična mjesta. Na toj listi su između ostali Baranjsko Petrovo Selo, Virovitica, Opovo... Određeni dio direktno iz Tovarnika ide za Opovo.

Danas MUP Hrvatske još uvijek nije objavio službene podatke o tome koliko je izbjeglica do sada ušlo. Pretpostavlja se da se radi o broju od oko 30.000 ljudi. Jučer ih je oko 5.000 prevezeno do Mađarske.

U Sloveniju je u zadnjih nekoliko dana do danas po neslužbenim podacima, uglavnom preko Hrvatske, ušlo oko 3.000 imigranata i izbjeglica, ali ih većina nakon kratkog vremena napušta tu zemlju i ide prema Austriji koja je dio tog vala već  primila.

U Austriju je tijekom nedjelje ušlo 10.700 izbjeglica preko graničnih prijelaza u Gradišću, objavila je austrijska policija u ponedjeljak.

Najveći dio izbjeglica njih 10.500 prešlo je preko graničnog prijelaza s Mađarskom kod Nickelsdorfa, a ostalih 200 preko graničnog prijelaza kod Heiligenkreuza. U subotu je u Austriju ušlo 13.000 izbjeglica.

Izbjeglice ne žele u Francusku

Izbjeglice koje prelaze Sredozemno more sanjaju o Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, ali ne žele doći u Francusku strahujući zbog nezaposlenosti, birokratije i smještaja.

''Francuska je dobra da se posjeti, ali nije za zaposlenje'',  rekao je Abdulrahman Alšehagi, 26-godišnji Sirijac, kojeg je na stanici u Švedskoj novinar AFP pitao da objasnio zašto ne misli otići tamo.

Osim stope nezaposlenosti koja prelazi 10 posto podnosioci zahtjeva za azil nemaju pravo da rade dok traje provjera njihovog dosjea i - ovo je druga tvrdnja azilanata - danas treba u prosjeku najmanje devet mjeseci da bi se dobio azil u Francuskoj.

''Francuska nije dobra za moju budućnost, osim toga ne bije je glas da lako daje dozvolu boravka '', -objasnio je Edward, 24-godišnji Iračanin koji čeka brod za Finsku.

Druga poteškoća je smještaj. Samo trećina podnosioca zahtjeva za azil je smještena u namjenski boravak i gotovo ne postoji ništa za one koji dobiju status izbjeglice. Kao posljedica, brojni imigranti se nalaze u smještaju u kojem su uvjeti loši, ili na ulici.

''Azilanti razmjenjuju iskustva na Facebooku ili Whatsappu'', naglasio je Sabren Al-Rasak iz asocijacije Revivre, koja pomaže sirijskim izbjeglicama.

''Za njih Francuska nije dobra zemlja prijema'',  dodao je.

Kao rezultat, Francuska očekuje samo 65.000 novih zahtjeva za azil ove godine, kao i 2014. godine, dok se broj dosijea nagomilava u Njemačkoj, koja planira primiti gotovo milijun izbjeglica. Da bi olakšao svojim susjedima, francuski predsjednik Francois Hollande je predložio prije dva tjedna da odu tražiti tisuću Sirijaca i Iračana pristiglih u Minhen da bi ih doveli u Francusku.

Francuski službenici su otišli na lice mjesta, ali su uspjeli uvjeriti samo 600 osoba da uđu u autobus za parišku regiju. Među njima je 38-godišnja Sabah, profesorica engleskog iz istočne Sirije.

''Obećali su nam tri stvari -  da će nam lako dati papire, da nam se može pridružiti porodica i pravo boravka od deset godina'', rekla je ona.