Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić izjavio je danas da se zakazivanjem hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH krši Poslovnik, te ponovio da izaslanici SNSD-a neće prisustvovati sjednici.

''Upravo kada sam pomislio da je uslijedila kultura dijaloga i poštivanje Poslovnika, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je zakazao hitnu sjednicu. Mi smo imali konzultacije unutar Kluba izaslanika SNSD i donijeli odluku da nećemo davati legalitet sjednicama koje čine kršenje poslovnika i zakona, a konkretno prekršen je član 58'', kazao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu.  

Dodao je da mu je žao što nije na vrijeme formirana stalna delegacija pri Vijeću Europe, te da su razlozi koji se sada navode da su hitni, bili hitni i u siječnju.

''Član 180 govori na koji način se određuju stalne delegacije, pa se navodi da ''prije imenovanja članova delegacija PSBiH koji sudjeluju u parlamentarnim skupštinama međunarodnih organizacija  ili drugim međunarodnim institucijama, Kolegij Doma u suradnji sa Kolegijem Predstavničkog doma utvrđuje koliko članova moraju izabrati oba doma'', kazao je Špirić.

Dodao je da nisu imali razgovore sa Kolegijem Predstavničkog doma, da nije sazvan i posvećen ovoj temi da bi mogli nastaviti rad.  

 ''Znam da predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović zna da je ovo kršenje Poslovnika. Obratio sam se kolegi Izetbegoviću u pisanoj formi i rekao mu, pošto ovo čini kršenje poslovnika, da se neću odazvati na današnju sjednicu. Isto to je uradio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović i mislim da ta sjednica neće biti održana i ovo je još jedna prilika da uputim poziv da njegujemo dijalog da bismo došli do koncenzusa'', kazao je Špirić.  

Za danas je zakazana prva hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Na dnevnom redu sjednice je i izbor članova stalnih komisija Doma naroda - Ustavnopravne komisije, Komisije za financije i proračun i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije.

Sjednica je zakazana za 17 sati.