''Od 2005. do 2016. godine 25 ljudi je izgubilo život, 24 ih je ozlijeđeno u minskim i deminerskim nesrećama. Analizom dokumentacije utvrdili smo da su se dogodile 23 nepravilnosti, jer su na površinama pronađene mine nakon deminiranja, a uvjerenja o kontroli kvaliteta izdao je BHMAC'', objavili su revizori Ureda za reviziju institucija BiH u analizi učinka Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) za 2016. godinu.

''BHMAC nije definirao metodologiju kontrole kvaliteta pripreme projekata'', naveli su revizori i dodali da je bilo dosta projekata deminiranja nakon kojih je na terenu pronađen znatno veći broj mina, piše Dnevni avaz.

U okviru BHMAC-a formirano je interno povjerenstvo, koje prati kontrolu kvalitete obavljenog posla. Ovo povjerenstvo, koje djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova, ima mandat, između ostalog, da nadzire rad BHMAC-a.

''No, povjerenstvo nije razvilo metodologiju nadzora rada BHMAC-a te je u nekoliko navrata, tijekom 2014. i 2015. godine, isticalo i upoznavalo Ured ministra civilnih poslova s problemima koji su se pojavljivali u radu BHMAC-a. Događale su se razne nepravilnosti, a iz Ureda ministra nije bilo nikakvih sankcija i reakcija'', navode revizori, prenio je Dnevni avaz.

Baci li se pogled na svote novca utrošenog na deminiranje, nije teško zaključiti o čemu se zapravo radi, navodi Avaz.

U posljednje tri godine, za financiranje deminiranja u BiH utrošeno je oko 113,5 milijuna KM. Također, nijedan viši referent za kontrolu kvalitete, niti inspektor kontrole kvalitete, niti bilo tko drugi u sustavu kontrole kvalitete nije kažnjen za nepravilnosti i nesreće koje su se događale.

''Definirani mehanizam disciplinske odgovornosti se ne primjenjuje ili se minimalno koristi. Do danas, bez obzira na broj nepravilnosti i nesreća, nijedna deminerska organizacija nije novčano kažnjena'', utvrdili su Radivoje Jeremić i Magdalena Pejak, revizori učinka.

Avaz piše kako se dolazi do zaključka da uspostavljena kontrola kvalitete deminiranja u BHMAC-u nije efikasna. Šokantni su podaci da je bilo slučajeva nepravilnosti, odnosno da su pronađene mine nakon deminiranja te da su civili čak i stradali na površinama koje su, nakon generalnog izviđanja, ocijenjene kao sigurne!

''Prema podacima BHMAC-a, od 2005. do 2016. godine završena su 843 projektna zadatka za deminiranje, na kojima je pronađena jedna ili nijedna mina. Uvidom u dokumentaciju BHMAC-a, podaci o broju očekivanih mina od 843 projektna zadatka postoje za 384 zadatka. Analiza dostavljenih podatka za 384 zadatka ukazuje da postoji veliki jaz između broja očekivanih i pronađenih mina na zadacima za deminiranje'', uočili su revizori.

Zbog svega toga, kasnit će realizacija projekta ''BiH bez mina do 2019. Godine'', pa je postavljen novi rok – 2024. godina.

Komentirajući za Avaz navode revizora, Saša Obradović, v. d. direktora BHMAC-a, priznao je da je svjestan svih nepravilnosti te da je bivši menadžment BHMAC-a učinio brojne koruptivne radnje.

''Mi nastojimo sve nepravilnosti riješiti i svesti ih na minimum. Zaista je teško skinuti ljagu s ove institucije, jer su se raniji direktori ponašali tako da je bilo posla i za pravosudne organe. Proslijedili smo dva predmeta Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvu BiH, pa neka se oni pozabave time'',- kazao je Obradović za Dnevni avaz.