Broj Ukrajinaca koji su izbjegli u inozemstvo sada iznosi 3.528.346, objavila je u utorak Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), a više od 2 milijuna prešlo je granicu s Poljskom.

Ukrajina je u utorak priopćila da su njezini napori za evakuaciju civila iz opkoljenih gradova usmjereni na grad Mariupolj, ali nije objavila nikakav novi sporazum s Rusijom koji bi omogućio siguran prolaz opkoljenim stanovnicima.

"Fokusiramo se na evakuacije iz Mariupola", rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

"Zahtijevamo otvaranje humanitarnog koridora za civile”, rekla je potpredsjednica vlade na ukrajinskoj televiziji.Navela je niz mjesta odakle će autobusi pokušati evakuirati civile, ali Mariupolj nije bio među njima.

Također nije spomenula nikakve nove sporazume s Rusijom o uspostavljanju "humanitarnih koridora" za evakuaciju civila, javlja Hina.

Vereščuk je također rekla da ruske oružane snage sprječavaju da humanitarne zalihe dođu do stanovnika južnog grada Hersona.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je u utorak da je jedan od glavnih prioriteta Rusije preuzimanje kontrole nad ukrajinskom prijestolnicom Kijevom, ali pokušaj da to učini je "samoubojstvo".

On je u televizijskom intervjuu rekao i da bi "aktivna neprijateljstva" između Ukrajine i Rusije mogla završiti u roku od 2-3 tjedna.

Nakon višednevnih borbi, ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad Makarivom, gradom 50-ak kilometara zapadno od Kijeva, objavile su ukraijnske oružane snage na Facebooku u utorak, a prenio je CNN.

“Državna zastava Ukrajine podignuta je iznad grada Makariva” dok su se Rusi povlačili, stoji u objavi.

CNN nije mogao potvrditi tvrdnju ukrajinskih snaga.

Makariv je pretrpio značajnu štetu u ruskim zračnim napadima.

Gradonačelnik ukrajinskog grada Borispilja, u čijoj je blizini međunarodna zračna luka, savjetovao je u utorak civile da napuste grad ako mogu zbog borbi u blizini.

Gradonačelnik Volodimir Borisenko je u video obraćanju rekao da se vode borbe u kijevskoj regiji gdje se nalazi Borispilj.

"Nema potrebe biti sada u gradu jer se na području oko njega vode borbe. Pozivam civilno stanovništvo da bude mudro, javi se u naš pozivni centar i napusti grad čim se ukaže prilika".

Rusko-pobunjeničke snage napredovale su na ukrajinskom teritoriju, prema ruskom ministarstvu obrane.

Borci samozvane Narodne Republike Donjeck zauzeli su još 4 kilometra, rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov.

Rekao je da je selo Urožajne zauzeto i da su u toku borbe za kontrolu još tri.

Također je rekao da su borbama u regiji Luhansk Rusija i njezini saveznici osvojili tri naselja, tijekom kojih je 40 ukrajinskih vojnika i njihova vozila "uništeno".

Te se tvrdnje nisu mogle neovisno provjeriti.