U jeku istrage o okolnostima pada ruskog Airbusa A321 na egipatskom poluotoku Sinaju, stiže vijest o incidentu do kojeg je došlo još u kolovozu, a u koji je bio upleten avion koji je također poletio s aerodroma u Sharm el-Sheikhu.
Kako prenosi Sky News, riječ je o letjelici kompanije Thomson, koja je s londonskog aerodroma Stansted poletjela 23. kolovoza, a u egipatskom je zračnom prostoru bila prisiljena izbjegavati projektil koji se kretao u njezinom smjeru.

'Avionom je u tom trenutku upravljao prvi časnik, no pilot je također bio u kokpitu i vidio je da raketa leti prema zrakoplovu. Naredio je hitno skretanje ulijevo kako bi izbjegli projektil, koji je bio udaljen oko 300 metara', rekao je neimenovani izvor Daily Mailu.

U britanskom ministarstvu transporta nisu htjeli ulaziti u detalje, već su samo potvrdili da je do incidenta došlo te da vjerojatno nije bila riječ o napadu, već pretpostavljaju da se možda radilo o rutinskim vježbama egipatske vojske.

Ni glasnogovornik Thomsona nije bio mnogo rječitiji.

'Thomson Airways može potvrditi da je posada na letu TOM 476 23. kolovoza 2015. prijavila incident. Nakon slijetanja u Sharm el-Sheikh, provedena je preliminarna istraga i sve je odmah prijavljeno britanskom ministarstvu transporta u skladu s dogovorenim protokolom. Ministarstvo je provelo cjelovitu istragu u suradnji s drugim vladinim stručnjacima. Nakon analize svih dokaza, zaključeno je da nije bilo razloga za zabrinutost te da možemo nastaviti s letovima prema Sharm el-Sheikhu', kazao je glasnogovornik.

Kao što je poznato, zapadni obavještajci su prvi izašli s tezom da je u nedavno srušeni ruski Airbus vjerojatno bila postavljena bomba. a da iza svega stoji Islamska država. Egipatske vlasti tvrde da je došlo do eksplozije, ali za tezu o bombi ne žele ni čuti.

Premda se čini da kolovoški incident nije povezan s bilo kakvim terorističkim aktivnostima, činjenica da je vijest objavljena upravo sada sasvim će sigurno izazvati nove rasprave o sigurnosti letenja u egipatskom zračnom prostoru.

Egipatska ekonomija snažno je oslonjena na prihode od turizma, a Sharm el-Sheikh je tamošnji turistički biser koji tijekom cijele godine posjećuju gosti dubljeg džepa iz svih krajeva svijeta. Zbog odluke britanskih vlasti da kompanije s Otoka do daljnjega ne smiju letjeti u tu zračnu luku, trenutno je ondje zaglavilo nekoliko tisuća britanskih državljana.