Izrael je priopćio u ponedjeljak da je postigao dogovor s agencijom Ujedinjenih naroda za raseljene osobe o slanju više od 16.000 migranata iz Afrike u zapadne zemlje, javlja Reuters.

Sklapanjem dogovora, kako je priopćeno, otkazan je plan za deportaciju svih migranata. Migrantima će biti dozvoljeno da ostaju još najmanje pet godina u Izraelu, priopćeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua. Oko 37.000 afričkih migranata boravi u Izraelu, gdje desničarski pokreti traže da budu deportirani.

U veljači ove godine vlasti su počele uručivati rješenja o zabrani boravka za oko 20.000 migranata. Ukoliko odbiju otići prijetio im je zatvor. Većina imigranata je iz Sudana i Eritreje, a izraelska vlada im je nudila 3.500 dolara i zrakoplovnu kartu za ''neku destinaciju u potsaharskoj Africi koja se smatra sigurnom''.

Predložili su Ruandu. Ali, humanitarne organizacije su upozorile da bi ih to samo dodatno ugrozilo. Viši sud u Izraelu je obustavio taj proces. ''Izrael i Ured UN-a za izbjeglice su dogovorili odlazak najmanje 16.250 izbjeglica u zapadne države'', priopćeno je.