Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da su prekršena prava na "privatni život" i slobodu kretanja, mnogi građani su shvatili kao ukidanje mjere o obaveznom nošenju zaštitnih maski, kao i ograničavanju kretanja na teritoriji Federacije.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva za "Avaz" su rekli da odluke ostaju na snazi, odnosno da mjere nisu suspendirane, ali i da će biti ispoštovane odluke Ustavnog suda.

Podsjetimo da je Ustavni sud odbio kao neosnovanu apelaciju da se ukinu ove naredbe Kriznog stožera FBiH. Zaključio je da bi se ukidanje naredbi, a s obzirom na nesumnjiv javni interes za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije, mogle nastati negativne posljedice prije nego što zakonodavna i najviša izvršna vlast poduzme mjere u okviru svojih ovlaštenja i obaveza.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravlja ranije je donio odluke u kojima se naređuje obavezno nošenje zaštitih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru uz poštivanje fizičke distance. Također, donesena je i naredba kojom se ograničava kretanje građana u noćnim satima, od 23 do pet sati.

Ustavni sud je naveo da mjere koje javna vlast poduzima ne odstupaju od mjera koje se poduzimaju i u nizu drugih država i koje preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, te da su one donesene od struke, pa se Ustavni sud ne smatra nadležnim niti pozvanim da te mjere cijeni sa stručnog medicinskog aspekta.

- Mjere kojima se zadire u osnovna ljudska prava i to u ovako masovnom obimu u odnosu na cjelokupno stanovništvo, moraju biti i proporcionalne cilju kojem se teži, što podrazumijeva njihovu primjenu nakon podrobne analize i zaključka, te analize da druge blaže mjere ne bi vodile javnom cilju i moraju biti pod stalnim preispitivanjem kako ne bi trajale duže od neophodnog - navedeno je u odluci Ustavnog suda.