Manjak u robnoj razmjeni Europske unije sa svijetom osjetno je porastao u listopadu, budući da je skok uvoza nadmašio povećanje izvoza, pokazuje najnovije mjesečno izvješće europskog statističkog ureda.

U listopadu je EU prema prvim Eurostatovim procjenama izvezao u svijet robu ukupne vrijednosti 180,7 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 13,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Vrijednost robnog uvoza uvećana je pak 16,8 posto, na 188,4 milijarde eura.

To znači da je EU u listopadu zabilježio manjak u robnoj razmjeni sa svijetom od 7,7 milijardi eura. U rujnu manjak je iznosio 1,8 milijardi eura i bio je isti kao i u listopadu prošle godine.

Vrijednost robne razmjene među članicama EU-a poskočila je u listopadu na godišnjoj razini 7,9 posto, na 319,9 milijardi eura.

Eurozona je prema prvim Eurostatovim procjenama u listopadu izvezla robu ukupne vrijednosti 209,7 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 11,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Uvezena je pak roba ukupne vrijednosti 195,8 milijardi eura, što je više za 14,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izračunali su europski statističari.

To znači da je zona primjene zajedničke europske valute u listopadu bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 14,0 milijardi eura. U rujnu višak je iznosio 13,1 milijardu eura a u listopadu prošle godine 17,8 milijardi eura, pokazuju Eurostatovi podaci.

Vrijednost robne razmjene među članicama eurozone porasla je u listopadu na godišnjoj razini 8,7 posto, na 175,6 milijardi eura, procjenjuju u Eurostatu.