''U 2016. godini izdano je 228 dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene iz Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost roba na izdanim dozvolama iznosi 305.460.670,00 eura, odnosno 597.429.142,00 KM'', saznaju novinari N1 televizije iz Ministarstva ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Bosne i Hercegovine.

Naime, kako navode, postoji još predmeta za koje je podnesen zahtjev za izdavanje dozvola u prošloj godini, ali su u fazi dobivanja potrebnih suglasnosti i mišljenja od nadležnih ministarstava.

Izvoznici koji su prednjačili u prodajama u 2016. godini uglavnom su poduzeća namjenske industrije iz Federacije Bosne i Hercegovine, i to:

- UNIS "GINEX" d.d. - Goražde,
- "IGMAN" d.d. - Konjic,
- "Pobjeda Technology Goražde" d.o.o. - Goražde,
- "PRETIS" d.d. - Sarajevo,
- BNT 'Tvornica mašina i hidraulike' d.d. - Novi Travnik
- "BINAS" d.d. – Bugojno, te
- "MATRA GROUP" d.o.o. - Banja Luka

U prošloj godini odbijena su četiri zahtjeva za izdavanje dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene.

Dva zahtjeva obivena su jer podnositelj nije dostavio potpunu dokumentaciju za izdavanje dozvole.

Preostala dva zahtjeva odbijena su zato što nisu dobijene sve prethodne suglasnosti od nadležnih ministarstava, potvrdili su za N1 iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo, radi dobivanja izvozne dozvole suglasnosti su potrebne i od Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva  vanjskih poslova BiH, te Ministarstva obrane BiH.

Inače, raste izvoz proizvoda namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine. Izvoz je u ovoj godini, za razliku od 2015. (241.755.103,00 € - 472.831.883,00 KM), povećan za 25 odsto.