Mostarska karatašica Ivona Ćavar proglašena je najboljom sportašicom BiH u 2016. godini.

Ćavar, treća sa svjetskog prvenstva u Lienzu i članica SKK Neretva, priznanje je dobila u 16. Izboru najboljih sportaša BiH u izboru Nezavisnih i BHRT-a.

Da će ovo biti njena godina najavila je osvajanjem prvog mjesta na Europskim sveučilišnim igrama u Zagrebu, na Svjetskom kupu mladih u Umagu okitila se se srebrnom medaljom a na Zagreb kupu zlatom. Ivoni je nagradu uručio Žarko Varajić, osvajač olimpijskog srebra, europskog zlata, košarkaš koji je sa sarajevskom Bosnom pokorio Europu i predsjednik ovogodišnjeg žirija.

''Velika je čast i zadovoljstvo da ove godine zauzmem glavno mjesto za najbolju sportašicu BiH. Osjećam veliko zadovoljstvo konkurirati ovim velikim imenima, izvrsnim sportašima i olimpijcima. Iza mene je jedna uspješna godina. Početak je bio trnovit i nije išlo u smjeru kojem sam planirala, no želja za medaljom je bila veća.

Ime BiH se pročulo u svijetu, i konkurira svjetskim velesilama. Karate je od olimpijskih igara u Riju postao olimpijski sport, stoga se iskreno nadam plasmanu i velikoj nadi za Tokio 2020. Zahvaljujem se roditeljima, obitelji, treneru i klubu bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio moguć, te članovima žirija za prepoznati uspjeh i organizatorima'', rekla je Ćavareva koja je u najužoj konkurenciji bila zajedno sa džudašicom Larisom Cerić i natjecateljicom u streljaštvu Tatjanom Đekanović.

Za sportaša godine izabran je rukometaš Mirsad Terzić. Zbog klupskih obaveza, Terzić nije osobno preuzeo nagradu ali se bh. javnosti i svima u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday obratio putem video poruke.

Nagradu koju je uručio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH preuzela je Dinka, supruga Mirsada Terzića

''U ovom velikom danu za mene, moju obitelj i za sve ljude koji su me podržavali svih ovih godina, osjećanja su mi pomiješana. Ponosan sam i sretan zbog velikog priznanja koje sam dobio na uglednoj manifestaciji u organizaciji 'Nezavisnih novina' i Radio televizije BiH, ali sam istovremeno i tužan što zbog klupskih obaveza nisam bio u mogućnosti da osobno preuzmem nagradu i nazočim ovom značajnom događaju.

Ova nagrada sigurno je najbitniji trenutak u mojoj karijeri. Svi mi sportaši radimo, treniramo i nastojimo zabilježiti što bolje rezultate. To je način života sportaša, lijepo je znati da to netko prati, a poseban je osjećaj kad vas netko i nagradi za trud i zalaganje. Ova nagrada je kruna višegodišnjeg angažmana u svim klubovima kojima sam igrao i naravno u reprezentativnoj karijeri BiH i nadam se da će biti i svojevrsna poruka mladima da uspjeh nije lak ali je ipak dostižan'', poručio je između ostalog Terzić kojem su najveći konkurenti za ovu nagradu bili karataš Meris Muhović i tenisač Damir Džumhur.

2016. GO­DI­NA

NAJ­BO­LJI SPORTAŠ Mir­sad Ter­zić (ru­ko­met)
NAJ­BO­LJA SPORTAŠICA Ivo­na Ća­var (ka­ra­te)
NAJ­BO­LJA EKI­PA Davis Cup re­pre­zen­ta­ci­ja BiH
NAJ­BO­LJI TRE­NER Sa­mi­ra Hu­rem