Dašak njujorškog ljeta zapuhnuo je Roland Garros. Marin Čilić opet izgleda nezaustavljivo. Novom glatkom izvedbom protiv Leonarda Mayera (6-3 6-2 6-4) i svojom desetom uzastopnom pobjedom na Grand Slam turnirima, najbolji hrvatski tenisač plasirao se u osminu finala.

Čilić u Parizu i dalje nudi potpuni kontrast onome što smo od njega dosad gledali u 2015. Riješio se nesigurnosti u igri i plašljivih udaraca, a servis funkcionira skoro kao u najboljim danima. Istina je da mu je Mayer poklonio više poena nego Arnaboldi u prethodnom meču, ali puno pogrešaka bilo je rezultat frustracije zbog Čilićeve sigurnosti.

Savršenom učinku nakon tri meča vjerojatno se nije nadao ni sâm Marin. Prvije put izgubio servis početkom drugog seta, no to ga je dovoljno razljutilo da dobije šest gemova zaredom i gurne Argentinca prema izlaznim vratima. Na Grand Slamovima je posljednji set izgubio još u osmini finala US Opena, protiv Simona.

Osim sa tih 2-0 u drugom setu, što je brzo poništeno, Mayer ni u jednom trenutku nije ozbiljnije prijetio. Kao i u prethodna dva meča, Čilić je napravio pet breakova, opet je pogodio 10 aseva te imao iznadprosječnih 66 posto prvog servisa.

Trener Goran Ivanišević bio je oduševljen partijom za koju je njegov pulen trebao dva sata i pet minuta.

- Ovo je jako važna pobjeda, ušao je u drugi tjedan Grand Slama. Sudeći po tome kako igra, u nastavku turnira je sve moguće - izjavio je Goran za Reviju Tenis.

Čilić od početka turnira najviše spominje riječ „samopouzdanje“. Ni komentar ovog meča nije se razlikovao.

- Prvi mi je priotitet uoči Roland Garrosa bio vratiti vjeru u sebe i svoje mogućnosti. Čak i nisam toliko razmišljao o rezultatu, jer u zemljanoj sezoni dosad nisam briljirao. Ovdje sam u svakom od dosadašnja tri meča bio usredotočen. Najvažnije je da dobro igram i imam dobar osjećaj - kaže Međugorac.

Čilić podsjeća da je njegov hendikep u odnosu na ostale tenisače činjenica što mu je sezona praktički počela tek u travnju.

- Mentalni izazov za 2015. bio je postepeno se vratiti u vrh. Cilj i dalje ostaje isti. Ako nastavim igrati ovako, siguran sam da ću ga ispuniti.

Izazovi iz meča u meč postaju sve zahtjevniji. Nakon što je izjednačio svoj najbolji rezultat na Roland Garrosu, Marin će ulazak u prvi četvrtfinale tražiti protiv pobjednika meča između Simonea Bolellija i sedmog nositelja Davida Ferrera (igrano kasnije). Sa svakim je međusobno igrao četiri puta, no s Ferrerom se nije susreo od Madrida 2010., kada je osvojio samo pet gemova.

- Očito je da sam od tada puno napredovao. Bez obzira na suparnika, čeka me težak posao, ali spreman sam za obojicu - dodaje Čilić.

Za dobre vijesti pobrinuo se i Ivan Dodig. S Marcelom Melom plasirao se u četvrtfinale parova, čime su (zasad) ponovili rezultat iz 2012. Guillermo Garcia-López i Edouard Roger-Vasselin nisu imali previše šansi, završilo je 6-1, 6-4. Dodigu i Melu ovo je sedmi Grand Slam četvrtfinale.
 

Roland Garros, važniji rezultati

Tenisači, 3. kolo: Čilić(9) - Mayer(23) 6-3 6-2 6-4, Đoković(1) - Kokkinakis 6-4 6-4 6-4, Murray(3) - Kyrgios(29) 6-4 6-2 6-3.

Tenisačice, 3. kolo: Kvitová(4) - Begu(30) 6-3 6-2.

Parovi (M), osmina finala: Dodig/Melo(3) - Garcia-López/Roger-Vasselin 6-1 6-4.