Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako nije realan zahtjev predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da se američka ambasadorica u našoj zemlji proglasi personom non grata.

U povodu uvođenja sankcije SAD za predsjednika RS-a, Ivanić je kazao da je jako bitno da se građani i institucije entiteta ne uvlače u tu priču. On je dodao da vjeruje kako će se stvari mirno riješiti u našoj zemlji te da će on učiniti sve da RS bude ravnopravno tretiran sa svojim interesima. 

Još jednom je ponovio da i međunarodne institucije trebaju znati da priče o američkim sankcijama nemaju nikakve veze sa institucijama manjeg bh. entiteta te da pozadinu ovih poteza znaju samo Dodik i vlasti u SAD-u. 

Kako kaže, politika sankcija nije pametna i što više je pogrešna, a u entitetu Federacije BiH stvara se određena euforija među političarima što dovoljno govori o politizaciji. 

Ivanić je rekao da Predsjedništvo BiH može proglasiti američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormack personom non grata, ali da od toga nema ništa. Zaključio je da će se i dalje boriti da Dodik ne bude na vlasti, ali legalnim sredstvima jer je njegovo mišljenje kako Dodik treba biti smijenjen na izborima.