Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je kako BiH može ući u NATO samo onda ako, i kad, u taj savez uđe Srbija.

"Jasniji stav od tog ne može. Svaka druga opcija podrazumijevala bi podjelu srpskog naroda. Ne trebaju nam referendumi. Tu temu zapravo ne treba ni otvarati, jer za članstvo BiH u NATO nema uvjeta sve dok Srbija nije u tom savezu", rekao je Ivanić u intervjuu za današnju "Politiku".

Na pitanje može li se u BiH voditi politika koja neće biti opterećena svrstavanjem ni na jednu stranu, Ivanić je rekao da može i to tako "što ćete voditi svoju politiku, gledati vlastite interese".

"Naš interes jeste imati korektne odnose s Rusijom, kao i dobre odnose sa EU. Ako nas oni tjeraju na opredjeljenje za jednu stranu, onda taj više nije naš prijatelj", rekao je Ivanić.

Što se tiče izjave Edija Rame o velikoj Albaniji ili imenovanju Ante Gotovine u savjetodavna tijela u Hrvatskoj, Ivanić je rekao kako misli da je sadašnji pristup Beograda, "pa i srpskog faktora u BiH, izuzetno pozitivan i kako ćemo mi od toga imati koristi".

"Polako se pokazuje kako su, u svjetlu pomirenja, najnormalniji dio političkih elita ovog trenutka na prostoru Balkana zapravo srpski kadrovi", rekao je Ivanić.

"Vrlo brzo će se ta korist i praktično pokazati, jer će svijet podržavati one koji ne žele sukob i koji autoritet, umjesto na sukobima, grade na uvjerenju u vlastitu snagu. Rukovodstvo Srbije pa i rukovodstvo Srba u BiH osjeća tu snagu", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je kazao kako se zalaže da se Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH potpuno ugasi.
"Nikad više neće biti suglasnosti da OHR poseže za bonskim ovlastima, jer za to nema uvjeta. Nazočnost OHR-a je više želja nekih međunarodnih aktera da budu nazočni u BiH, a da pri tome ne budu svedenii samo na razinu veleposlanstava", rekao je Ivanić.