Ivan Vukadin imenovan je za mandatara za formiranje Vlade HBŽ. Dogovor je ovo koalicijskih partnera u ovoj županiji.

S imenovanjem Vukadina za mandatara potpisnici sporazuma o suradnji - HNP i HDZ 1990, već od danas počinju pregovore kako bi osigurali dvotrećinsku većinu za formiranje nove Vlade. Pri tome je neupitna potpora dosadašnje koalicije koja je funkcionirala u Skupštini HBŽ. Javlja FTV.

„Naša suradnja se pokazala kao plodotvorna i planiramo je nastaviti. Naravno, kao zamjenik predsjedavajućega, odnosno član rukovodstva danas sam dao podršku Ivanu Vukadinu za sastav nove Vlade“, kazao je Arif Kovačević, zastupnik SDA i potpredsjednik Skupštine.

„Podrška je i danas ozvaničena za novi sastav Vlade. Očekivala sam da će se desiti i prije, ali eto, kad god dobro je“, dodaje Dragana Damjanović, zastupnica SNP-a FBiH i potpredsjednica Skupštine.

„Stara koalicija ima 14 ruku, ovoj skupštini potrebne su još tri. Najprije ćemo razgovarati s velikim strankama, nadam se dogovoru, tako da neće biti ni potrebe formirati Vladu s pojedinačnim zastupnicima“, kaže Jozo Ćosić, predsjednik ŽOHDZ 1990 i predsjednik Skupštine.

„Idemo dalje u pregovore. Mislim da ćemo prvu rundu pregovora napraviti već sutra i onda ćemo vidjeti u kom pravcu će to ići dalje“, poručuje Dragan Konta, predsjednik ŽO HDZBiH i zastupnik u Skupštini.

Premda se u javnosti već špekulira koja će ministarstva pripasti Pomaku i Devedesetki, kandidat za premijera Ivan Vukadin ističe kako ništa nije konačno i da će se razgovarati o mogućnosti implementacije izbornih rezultata:

„Razgovore ćemo voditi zajednički i imat ćemo izvješće koaliciji nakon svakog razgovora. Špekulirati o tome što je dogovoreno... to ćemo vidjeti onog trenutka kad stvar bude kristalno jasna, odnosno kad bude skupljeno 17 ruku - koliko nam je potrebno, ili više, za sastavljanje Vlade“, naglašava Vukadin.

Inače, jučerašnja sjednica Skupštine HBŽ prošla je u mirnom ozračju, svih 12 točaka dnevnog reda usvojeno je bez većih primjedbi izuzev one o prošlogodišnjem poslovanju ŠGD Hercegbosanske šume.