Talijanska vlada danas je objavila da vrijednost dosad zamrznute imovine ruskih oligarha u Italiji iznosi oko 140 milijuna eura, uključujući i jahte koje su zaplijenjene. Najznačajnija je zapljena jahte Lady M, vrijedne 65 milijuna eura u vlasništvu Alekseja Mordašova, ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu koji je na meti sankcija Europske unije nakon što je Moskva napala Ukrajinu.

Druga jahta imena Lena vrijedna oko 50 milijuna eura. U vlasništvu je Genadija Timšenka, milijardera i suosnivača Gunvora, tvrtke za trgovinu, koja je jučer također je zaplijenjena. Zaplijenjena je i imovina u vrijednosti od oko 17 milijuna eura ruskog milijardera Ališera Usmanova.

U priopćenju talijanske vlade stoji da su zaplijenjene i nekretnine u vlasništvu dviju osoba bliskih ruskim vlastima, čija ukupna vrijednost iznosi oko 11 milijuna eura. Europske sankcije ciljaju na više od 500 ruskih osoba ili pravnih subjekata, čija se imovina i gospodarski resursi moraju postupno zamrzavati sve dok ih europske države ne uspiju locirati i povezati s njihovim vlasnicima.