Greta Ramelli (21) i Vanessa Marzullo (20), nevladine humanističke dragovoljke koje su se angažirale u dostavi humanitarne pomoći ugroženim građanima Sirije, sletjele su talijanskim državnim avionom na rimski vojni aerodrom Ciampino jučer ujutro u 4, nakon pet i pô mjeseci zatočeništva u toj zemlji.

Al-Nusrina akcija
Navodno su, poslije otmice u koju su neoprezno uletjele, bile u rukama više tamošnjih bandi, preprodavane kao stoka, dok ih nije oslobodila teroristička organizacija al-Nusra.

Da’ish (“Islamska Država”, prije IDIL) preko Twittera se okomila na al-Nusru: “Ti psi iz fronte al-Nusra puštaju na slobodu talijanske križarke a ubijaju simpatizere Islamske Države”. Kako javlja televizijska mreža Al-Aan, sa sjedištem u Dubaiju, Italija je otkupila glave svojih dviju državljanki za 12 milijuna dolara.

“Oslobođenje dviju djevojaka ispunja me radošću, ali bi eventualna isplata ucjene koja bi omogućila islamskim teroristima da nastave ubijati bila sramota za Italiju”, odrezao je vođa desničarske oporbene Sjeverne lige Matteo Salvini. On zahtijeva da ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni izvijesti u Parlamentu “da se raščisti je li plaćen makar i jedan euro za oslobođenje tih gospođica”. Bune se i građani, upozoravajući na raskol između sudbeno-policijske prakse u Italiji i talijanske prakse u “vrućem inozemstvu”.

U dosluhu s teroristima
Tako je pred tv kamerama neki građanin rekao: “Da meni otmu dijete, država bi smjesta sjela na sve moje račune da bi me spriječila platiti otkupninu - a za te dvije država plaća mojim novcima!” Italija, bez obzira na to koja je stranka na vlasti, vazda smatra da je život njezinih građana uvijek na prvome mjestu, te ih nastoji osloboditi i kada su okrivljeni za zločine (poput dvojice talijanskih marinaca s “dozvolom za ubijanje”, koji su smaknuli dva nenaoružana indijska ribara jer im se učinilo da su to pirati koji će napasti brod na kojemu su bili stacionirani). Iako Rim redovito niječe da je isplaćen otkup, tvrdeći svaku put da je posrijedi veliki pregovarački uspjeh njezine diplomacije i njezinih tajnih službi (čime se poručuje da je talijanska špijunaža u dobru dosluhu sa stranim teroristima), na Zapadu se smatra javnom tajnom da Italija radije driješi kesu, nego da krene oružano oslobađati svoje građane.

Obavijest o njihovu oslobođenju popraćena je prekjučer ovacijama u talijanskome Zastupničkom domu, koji je upravo zasjedao. Pritom se uopće ne navodi da su one, u svojoj humanitarnoj akciji tipa “sam svoj majstor”, pokazale podjednako neodgovoran neoprez kao turisti koji se u japankama popnu na Velebit ili Biokovo, pa treba skupa akcija spašavanja da bi izvukli pametnu glavu.

Ogorčeni Washington
Sjedinjene Države Amerike neskriveno kritiziraju Italiju, dok same odbijaju platiti makar dolar za svoje građane, sve po logici Paula Gettyja kada mu je ‘ndrangheta otela unuka u Italiji i zahtijevala otkup: “Imam dvanaest unuka. Platim li za jednoga, otimat će mi i ostale”. Washington prigovara Rimu da je bankomat za teroriste.

jutarnji.hr