U nevremenu na sjeverozapadu Italije gdje su obilne oborine izazvale iznenadan porast vodostaja, najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 11 je nestalo, prema privremenim podacima lokalnih vlasti objavljenim u subotu.

Vatrogasac dragovoljac poginuo je tijekom intervencije u Valle d'Aosti na sjeveru Italije, prema podacima Civilne zaštite. Jedanaest osoba smatra se nestalima u Pijemontu gdje su brojna sela u kojima je voda uništila ulice i kuće, odsječena od svijeta, objavila je regija u priopćenju koje upozorava na "krajnje kritičnu situaciju".

Deset osoba smatra se nestalima u pokrajini Cuneo. Potrage za njima traju u Italiji, ali i u Francuskoj u departmanu Maritimne Alpe.

- Situacija je dramatična. Sto pedeset vatrogasaca radi od noći na padinama Tende, do kuda su ceste zatvorene - rekao je vatrogasni zapovjednik Cunea, prenosi agencija Ansa.

On drži da se radi o skupini Talijana, njih između četiri i šest koji su nestali u dolini Roya.

Jedanaesta osoba je nestala nakon pada njezina vozila u rijeku Sesia.

Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u toj pokrajini koja graniči s Francuskom izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i infrastrukture, posebice mostove, navodi se. Najpogođenija područja su slivovi rijeka Toce, Tanaro, Biellese et Sesia.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da je u stalnom kontaktu sa zapovjednikom Civilne zaštite Angelom Borrellijem.

Najmanje devet ljudi, uključujući dva vatrogasca, nestali su nedaleko od Nice nakon što su obilne kiše prouzročile poplave, izvijestio je u subotu Franceinfo pozivajući se na lokalne vlasti.

Premijer Jean Castex i ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin stigli su u Nicu kako bi dobili uvid u stanje u pogođenom departmanu Alpes-Maritimes. Nakon kriznog sastanka u Parizu, ministar Darmanin je poslao helikopter i dodatne vatrogasce kao ispomoć.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi je rekao da je nevrijeme prouzročilo znatnu štetu.

- Zadesila nas je katastrofa kakvu nikada nisam doživio - rekao je gradonačelnik.

Stanovništvo jugoistočnog dijela tog područja zamoljeno je da ostane u svojim domovima, nakon što su poplave izazvale prometni kaos. U nevremenu je jak vjetar odnio cijeli most. Bez struje je ostalo oko 13.500 domaćinstava.

U međuvremenu, oluja Alex je na sjeverozapadu Francuske, u Bretanji, također pričinila veliku štetu te izazvala pravi kaos, a bez struje je ostalo oko 30.000 stanovnika. Na otoku Belle-Ile-sur-Mer zabilježeni su naleti vjetra od 186 kilometara na sat.