Veliko i opsežno istraživanje Sveučilišta Oxford u suradnji s britanskom agencijom za statistiku ONS i Ministarstvom zdravlja pokazalo je da čak i prva doza cjepiva smanjuje rizik od zaraze koronavirusom za oko 65 posto. Rezultati su jednaki i kod cijepljenja cjepivom BioNTech / Pfizer, ali i kod cjepiva AstraZenecom.

Za studiju su uzeti rezultati ispitivanja provedeni na oko 370 tisuća ljudi u razdoblju između 1. prosinca i 3. travnja. Kod istraživanja, oba cjepiva pokazala su se jednako učinkovita i kod britanske B.1.1.7 varijante, kao i kod izvornog tipa virusa. Učinkovitost cjepiva nije se mijenjala ovisno o dobi ili zdravstvenom stanju pacijenta.

“Zaštitni učinak postignut već prvom dozom cijepljenja podupire odluku da se interval između prve i druge doze produži na dvanaest tjedana”, rekao je Koen Pouwells, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali sa Sveučilišta Oxford.

Međutim, nova analiza također sugerira da bi cijepljene osobe mogle prenijeti infekciju – u ograničenoj mjeri. To je vidljivo iz činjenice da se broj asimptomatskih slučajeva ne smanjuje u istoj mjeri kao i broj bolesti. “To naglašava potrebu da se svi i dalje pridržavaju pravila kako bi smanjili rizik od zaraze”, rekao je Pouwelles.

kroativ.at