Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je kako je razočaran time što timu stručnjaka koji bi u Kini trebao istraživati način na koji se pojavio novi tip koronavirusa, još uvijek nije dobio potrebne dozvole za ulazak u tu azijsku zemlju.

Ghebreyesus je u Ženevi održao prvu ovogodišnju press-konferenciju. Tom prilikom govorio je o stanju u kojem se nalazi međunarodni tim stručnjaka koji bi ovog tjedna trebao otputovati u Kinu kako bi istraživali uzroke i način nastanka oboljenja COVID-19.

''Danas smo saznali da kineski dužnosnici još uvijek nisu finalizirali potrebne dozvole za delegaciju koja će putovati u Kinu. Dva člana tima su odavno počeli put, a krajnje je razočaravajuće što ostali ne mogu putovati u posljednjoj minuti'', rekao je.

Dodao je kako su u kontaktu s kineskim dužnosnicima te da je misija za istraživanje porijekla virusa prioritet za WHO i međunarodno izaslanstvo što su još jednom jasno kazali kineskim dužnosnicima.

Mike Ryan, direktor Programa za izvanredne situacije WHO-a, navodi kako je problem s vizama bio prepreka za odlazak tima stručnjaka u Kinu.

WHO je ranije priopćio da će tim od deset stručnjaka u prvom tjednu 2021. godine otputovati u Kinu kako bi istraživali porijeklo virusa. Izaslanstvo je trebalo posjetiti Wuhan, grad u kojem se pojavio novi koronavirus.

WHO je izložen kritikama što tim stručnjaka još uvijek nije otputovao u Wuhan, iako je prošlo godinu dana od pojave virusa.