U sklopu policijske akcije „Luxor“, koja se prije zvala „Ramzes“, sudjelovalo je oko 900 policijskih službenika. U ponedjeljak ujutro ukupno je pretraženo 60 stanova u Austriji, a cilj su bile osobe i klubovi koji podržavaju Muslimansku braću i Hamas. Među ispitanima se nalazi i više osoba iz kruga Islamske zajednice Austrije (IGGÖ).

Informacije dnevnog lista „Standard“ i „Morgenjournala“ (Ö1) pokazuju kako su akcije bile provedene u tri zaklade, od kojih jedna pripada bivšem predsjedniku IGGÖ-a, čija uprava se sastoji od nekoliko poznatih osoba iz znanosti, gospodarstva i politike. Ispitano je ukupno 30 osoba, ali uhićenih nije bilo. Razlog istrage su sumnja u financiranje terorizma, terorističkog udruživanje, protudržavni rad i uspostavljanje kriminalne organizacije, a istražuje se i pranje novca. Na sve ispitane se odnosi pretpostavka nevinosti.

Među istraženim prostorijama su i one dvojice suosnivača austrijske Muslimanske braće (Muslimbruderschaft). Službeno, organizacija nema svoje predstavništvo u zemlji. Jedan od suosnivača je bivši savjetnik za kulturu IGGÖ-a, a drugi je financijski savjetnik Islamske akademije za vjersko obrazovanje (IRPA). Ova akademija je zadužena za obrazovanje islamskih profesora vjeronauka i pripada IGGÖ-u, a među praćenim osobama je i jedan politolog koji se bavi istraživanjem islamofobije te jedan veliki investitor u start-up tvrtke.

Spomenutih 900 službenika je pretražilo stanove, kuće, klupske prostorije i trgovine, a ukupno je pronađeno čak 25 milijuna eura – u gotovini. Dnevni list „Kurier“ saznaje kako se na ukupno 185 istražnih stranica spominju i udruge u Beču, a jedan od bivših članova ovih udruga se povezuje sa u međuvremenu preminulim egipatskim predsjednikom Mohammedom Morsijem, koji je bio poznati član Muslimanske braće.

kroativ.at